Αισιόδοξα μηνύματα από πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Αισιόδοξα μηνύματα από πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Τα τελευταία 14 χρόνια δεν έχει εγκριθεί κανένα νέο φάρμακο για την ασθένεια

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την πειραματική χρήση ενός νέου φαρμάκου κατά του Αλτσχάιμερ, αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ στο Σικάγο, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η στόχευση των αμυλοειδών πλακών του εγκεφάλου πιθανόν να είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η ερευνητική ομάδα της Neurology Business Group της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Eisai διαπίστωσε, ότι το πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία BAN2401, το οποίο είναι ένα αντι-αμυλοειδές αντίσωμα, πέτυχε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει την ποσότητα του αμυλοειδούς που συσσωρεύτηκε στους εγκεφάλους 856 ασθενών με πρώιμο Αλτσχάιμερ.

Η θεραπεία χορηγήθηκε σε διαφορετικά επίπεδα δοσολογίας. Μετά από 18 μήνες εκείνοι που έλαβαν την υψηλότερη δόση είχαν 81% μείωση συσσώρευσης αμυλοειδών, όπως μετρήθηκε σε σαρώσεις ΡΕΤ και 30% μείωση των κλινικών δεικτών πρώιμης νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής ιατρός της Neurology Business Group Λυν Κράμερ δήλωσε, ότι η Eisai σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen θα εργαστούν, προκειμένου το φάρμακο να είναι διαθέσιμο στους ασθενείς το συντομότερο δυνατόν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάίμερ και η Ένωση για το Αλτσχάιμερ προβλέπει, ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε περίπου 14 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ελλείψει νέων θεραπειών. Η Washington Post επισημαίνει, ότι τα τελευταία 14 χρόνια δεν έχουν εγκριθεί νέα φάρμακα για την ασθένεια.