Τι έκρυβε η γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας

Τι έκρυβε η γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο» - Το βάρους 30 τόνων εύρημα περιείχε μόνο τρεις σκελετούς στρατιωτών

Απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, μετά το άνοιγμα της σήμερα.

Το άνοιγμα της σαρκοφάγου έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά στην εφήμεριδα «Αλ Αχράμ» ότι «η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».

Όπως γράφει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες σε αρχαιολόγους, η σαρκοφάγος ζύγιζε 30 τόνους γιατί το εσωτερικό της ήταν πλημμυρισμένο με νερό, το οποίο προερχόταν από μία τρύπα, που είχε διαπεράσει τον γρανίτη.

Μία μέρα νωρίτερα, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το τεράστιο εύρημα βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας και σύμφωνα με τις αρχές ανήκει σε ιερέα, και όχι σε βασιλιά ούτε σε αυτοκράτορα, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές.

Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. - 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρεβρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.