Τελικά, ποιοι δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ;

Τελικά, ποιοι δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ;

Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν αλλά οι πληροφορίες για το αν ήταν Ρώσοι οι Βρετανοί είναι θολές

Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε τους δράστες της δηλητηρίασης του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, μέσω του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA), οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι ύποπτοι είναι Ρώσοι, είδηση που σχεδόν άμεσως διέψευσε η κυβέρνηση.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας απέρριψε τις πληροφορίες ότι πρόκειται για Ρώσους, χαρακτηρίζοντάς τες «άγρια σπέκουλα».

«Νομίζω πως η ιστορία αυτή ανήκει στην κατηγορία της παραπληροφόρησης και της άγριας σπέκουλας», έγραψε ο Μπεν Ουάλας στο Twitter, σχολιάζοντας την αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Press Association.

Την δηλητηρίαση των Σκριπάλ ακολούθησε πρόσφατα η δηλητηρίαση ζευγαριού Βρετανών στο Έιμσμπερι, κοντά στο Σόλσμπερι.

Οι δύο Βρετανοί δηλητηριάστηκαν από Novitchok που βρισκόταν σε ένα μικρό μπουκάλι αρώματος και κατά τις έρευνες γίνονται προσπάθειες να διαπιστωθεί εάν ο νευροτοξικός παράγοντας προέρχεται από την ίδια παρτίδα που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ.

Από τους δύο, η Ντάουν Στέρτζες δεν επέζησε της δηλητηρίασης, ενώ ο Τσάρλι Ρόουλι παραμένει νοσηλευόμενος σε βαριά, αλλά σταθερή κατάσταση.

Το μπουκάλι του αρώματος που περιείχε το Novitchok είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ο Τσάρλι Ρόουλι, δήλωσε στο BBC ο αδελφός του. Ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Επειτα από αίτημα του Λονδίνου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έστειλε επί τόπου ομάδα για να εντοπίσει την ουσία με την οποία ήλθε σε επαφή το ζευγάρι των Βρετανών.