Οι γκέι άνδρες κινδυνεύουν 28 φορές περισσότερο από το AIDS

Οι γκέι άνδρες κινδυνεύουν 28 φορές περισσότερο από το AIDS

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για τις γυναίκες που εκδίδονται, τους χρήστες ναρκωτικών και τις διεμφυλικές γυναίκες

Οι άνδρες που έχουν ερωτικούς συντρόφους του ιδίου φύλου έχουν 28 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από HIV από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι παρά την πολύ μεγάλη μείωση των νέων κρουσμάτων μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών στις δυτικές χώρες.

Αυτός ο κίνδυνος επισημαίνεται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Αν και ο συνολικός ετήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV μειώθηκε από 3,4 εκατομμύρια το 1996 σε 1,8 εκατομμύρια πέρυσι, ωστόσο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από HIV.

Ο ίδιος αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για τις γυναίκες που εκδίδονται, τους χρήστες ναρκωτικών και τις διεμφυλικές γυναίκες, επισημαίνεται στην επικαιροποιημένη παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ για το AIDS.

Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις εξακολουθούν να εγείρουν εμπόδια στην ευρύτερη υγειονομική κάλυψη και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με τις διεμφυλικές γυναίκες να διατρέχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από HIV από τους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 15 και 49.

«Οι κακοί νόμοι που ποινικοποιούν τη μετάδοση του HIV, την εργασία στην παροχή υπηρεσιών σεξ, την προσωπική χρήση ναρκωτικών και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή εμποδίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες (υγείας) θα πρέπει να καταργηθούν και να καταργηθούν τώρα» τόνισε  ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.