Πώς επέζησαν στο σπήλαιο τα αγόρια της Ταϊλάνδης

Πώς επέζησαν στο σπήλαιο τα αγόρια της Ταϊλάνδης

Η ομάδα συμμμετείχε σε «ασκήσεις καλλιέργειας αυτοπεποίθησης» την τελευταία τους βραδιά στο νοσοκομείο

Τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου που διασώθηκαν από ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας Ταϊλάνδης πρόσφατα, βγήκαν σήμερα από το νοσοκομείο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

Μάλιστα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, είπε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν «καλά» , σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν και από το οποίο έλαβαν πριν από λίγο εξιτήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα συμμμετείχε σε «ασκήσεις καλλιέργειας αυτοπεποίθησης» την τελευταία τους βραδιά στο νοσοκομείο.

Όπως είπε ο προπονητής τους, τα αγόρια γνώριζαν κολύμπι--άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, αλλά δεν είχαν μαζί τους τρόφιμα μέσα στο σπήλαιο.

Επίσης, σύμφωνα με τον προπονητή τους, τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Ένα από τα διασωθέντα παιδιά, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος είναι εκείνος που απάντησε στα αγγλικά στους βρετανούς διασώστες που εντόπισαν την ομάδα, περιέγραψε το θαύμα της διάσωσής τους.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», είπε από την πλευρά του ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν διευκρινίζοντας ότι επί εννέα ημέρες τα παιδιά και ο προπονητής τους δεν έτρωγαν τίποτα και έπιναν το νερό της βροχής.

Τα αγόρια, ηλικίας 11 με 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους, απεγκλωβίστηκαν χάρις σε μια επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν εθελοντές και σπηλαιοδύτες όχι μόνο από την Ταϊλάνδη αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Κάποιες τηλεοπτικές προσωπικότητες της χώρας αστειεύθηκαν ότι η εμφάνιση των αγοριών μπορεί να ενισχύσει τις μετρήσεις θεαματικότητας μιας κατά τα άλλα ανιαρής εκπομπής, η οποία συχνά παρουσιάζει συζητήσεις για τις επιδόσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης.

«Αυτό είναι το θέμα που θέλουν να ακούσουν όλοι οι Ταϊλανδοί. Μην το κλείνετε, μην κλείνετε τον ήχο», αστειεύθηκε ένας παρουσιαστής του Voice TV, ενός δικτύου που συχνά επικρίνει τη στρατιωτική κυβέρνηση.

Ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν έδωσε την άδειά του για χρήση του Royal Plaza, μιας πλατείας στην παλαιά πόλη της Μπανγκόκ, για τη διοργάνωση ενός πάρτυ για να ευχαριστήσουν οι αρχές τους ντόπιους διασώστες και εκείνους από τρίτες χώρες.