Αντιτρομοκρατικός νόμος αντί κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Ερντογάν

Αντιτρομοκρατικός νόμος αντί κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος δίνει εξουσίες στις τοπικές αρχές να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για όσους θεωρούν... τρομοκράτες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να άρει το αμέσως προσεχές διάστημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα, ωστόσο προωθεί έναν νέο νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηρότατες προβλέψεις, όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το σχετικό νομοσχέδιο, που στοχεύει στην ενίσχυση των εξουσιών των αρχών. Το νομοσχέδιο που προτείνει το AKP του Τούρκου Προέδρου υποβλήθηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αναμένεται να συζητηθεί από τους βουλευτές προσεχώς. Στο κείμενο προτείνεται μεταξύ άλλων, να εξουσιοδοτούνται οι τοπικές αρχές στο να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων, που κρίνονται ότι θέτουν απειλή «στη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια» ή ακόμα και να παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των υπόπτων, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Μπουλέντ Τουράν εξήγησε, ότι το νομοσχέδιο που απαρτίζεται από 28 άρθρα, διαβιβάστηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ήθελε να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκηςαναμένεται να αρθεί την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον των πραξικοπηματιών και των φερόμενων συνεργών τους, όπως επίσης εναντίον των φιλοκούρδων αντιπάλων τους, των ΜΜΕ και πολλών μκο.

Εδώ και 2 χρόνια σχεδόν 80.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στις φυλακές και περισσότεροι από 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα λήξει εντός ολίγων ημερών. Εντούτοις, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι η μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας θα τερματιστεί» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...