SOS από ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη

SOS από ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη

Η αμερικανική οικονομία είναι «ιδιαίτερα ευάλωτη» επειδή, όπως τονίζεται, δασμοί θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των εξαγωγών της

Ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ σε Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει βαριά τη σκιά του στην παγκόσμια οικονομία. Την Άνοιξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για ευοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όμως τώρα, οι προβλέψεις του είναι περισσότερο συγκρατημένες, με τον διεθνή Οργανισμό, μάλιστα, να προχωρεί σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Μ. Βρετανίας.

«Ο κίνδυνος οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις να κορυφωθούν περαιτέρω -με αρνητικές επιπτώσεις σε εμπιστοσύνη, τιμές ακινήτων κι επενδύσεις- είναι η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Μόρι Όμπστφεντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν οι τρέχουσες εμπορικές απειλές εφαρμοστούν, τότε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα μειωθεί και η παγκόσμια παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 0,5% χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις. Η αμερικανική οικονομία είναι «ιδιαίτερα ευάλωτη» επειδή, όπως τονίζεται, δασμοί θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των εξαγωγών της στις διεθνείς αγορές. Μολαταύτα, το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,9% το τρέχον έτος και 2,7% το 2019.

Για την κινεζική οικονομία, το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη 6,6% το 2018 και 6,4% το 2019.

Για την Ευρωζώνη, χαμήλωσε τις προβλέψεις του κατά 0,2% για το 2018, στο 2,2% και κατά 0,1% για το 2019, στο 1,9%.

Για τη Βρετανία αναθεώρησε το ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% το 2018 από 1,6% που έκαναν λόγο οι προηγούμενες προβλέψεις του. Τέλος, για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη 1% από 1,2% που είχε προβλέψει αρχικώς.

Συνολικά το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,9% το τρέχον και το επόμενο έτος.