Σώθηκαν από την χρεοκοπία τα πιο διάσημα καπέλα του κόσμου

Σώθηκαν από την χρεοκοπία τα πιο διάσημα καπέλα του κόσμου

Το ιστορικό πιλοποιείο Borsalino θα συνεχίσει να φτιάχνει τα αγαπημένα καπέλα πολλών διασημοτήτων

Το ιταλικό πιλοποιείο Borsalino, ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως - που έγινε διάσημο χάρη στη φεντόρα που φορούσε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην «Καζαμπλάνκα» - σώθηκε χάρη στην Haeres Equita, έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής έναν Ιταλοελβετό επιχειρηματία.

Η εταιρεία επρόκειτο να πουληθεί σε πλειστηριασμό, αφού δικαστήριο της πόλης Αλεσάντρια, όπου ιδρύθηκε το 1857, αρνήθηκε πέρσι να της παράσχει προστασία από τους πιστωτές της.

Ωστόσο, αλλο δικαστήριο στο Τορίνο ενέκρινε πρόσφτα την προσφορά των 6,4 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε η εταιρεία Haeres Equita του επιχειρηματία Φιλίπ Καμπέριο. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει τη διαχείριση της Μπορσαλίνο από τα τέλη του 2015 και η προσφορά της ήταν η μοναδική που κατατέθηκε.

Η Haeres Equita αποκτά έτσι τα γραφεία, το εργοστάσιο, τα μηχανήματα και τα καταστήματα της Μπορσαλίνο. Πέρσι ο Καμπέριο είχε αγοράσει το εμπορικό σήμα, καθιστώντας πολύ δύσκολο σε άλλους πιθανούς επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την ίδια ονομασία, εφόσον αγόραζαν το εργοστάσιο.

Τα προβλήματα της Μπορσαλίνο, που παραμένει η αγαπημένη μάρκα πολλών διασημοτήτων, από τη Ριάνα μέχρι τον Τζουντ Λο, ξεκίνησαν όταν ο πρώην ιδιοκτητής του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ο Μάρκο Μαρένκο, συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Όπως και πολλές άλλες μικρομεσαίες, οικογενειακές εταιρείες στην Ιταλία, δεν διέθετε τα απαιτούμενα κεφάλαια, ούτε τις διαχειριστικές ικανότητες για να επανατοποθετεί στην άκρως ανταγωνιστική και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των ειδών πολυτελείας.

Η διαχείρισή της είχε ανατεθεί στη Haeres Equita που επένδυσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει την παραγωγή, να παρουσιάσει νέα σχέδια και να προωθήσει τη μάρκα σε περισσότερες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ασία.

Η εταιρεία απασχολεί 134 εργαζομένους και παράγει περίπου 150.000 καπέλα ετησίως. Πέρσι οι πωλήσεις έφτασαν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, από 15,5 εκατομμύρια πριν από δύο χρόνια.

Τα έσοδα από τον πλειστηριασμό θα διατεθούν για την αποπληρωμή των πιστωτών ενώ η διαδικασία της αγοράς θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.