Τραμπ: Ελπίζω να γίνουμε φίλοι με τον Πούτιν

Τραμπ: Ελπίζω να γίνουμε φίλοι με τον Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του θα συναντηθούν τη Δευτέρα σε ένα κρίσιμης σημασίας τετ α τετ

Σε νέα αναδίπλωση των δηλώσεών του προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τη χθεσινή σφοδρή κριτική που άσκησε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι βοηθάει να πλουτίζει χώρα (σ.σ. η Ρωσία) που είναι εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανασκεύασε και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πούτιν συνιστά «απειλή», υποστήριξε πως σίγουρα δεν είναι «εχθρός» κι ελπίζει κάποια μέρα να γίνουν και φίλοι. Μάλιστα, είπε ότι η συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο θα είναι ίσως το ευκολότερο κομμάτι της επίσκεψής του στην Ευρώπη.

«Δεν τον ξέρω πολύ καλά»

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αν ο Πούτιν αποτελεί απειλή, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να είναι και για αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ». «Είναι ένας ανταγωνιστής», τόνισε. «Είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου (…) Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, κι εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ (…) Ελπίζω κάποια ημέρα ίσως να είναι φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους θα αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως ο έλεγχος των όπλων, η Συρία και η Ουκρανία. «Θέλουμε να μάθουμε για τη Συρία. Θα συζητήσουμε για τη (ρωσική) παρέμβαση (στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016) (…) Θα μιλήσουμε για την Ουκρανία».

Απορρίπτει το Κρεμλίνο τις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ

Εν τω μεταξύ, σήμερα, το Κρεμλίνο απέρριψε τους χθεσινούς ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου ότι η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, λέγοντας ότι Μόσχα και Βερολίνο εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον. «Θεωρούμε αθέμιτο ανταγωνισμό δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας -Γερμανίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να αναγκασθούν οι ευρωπαίοι πελάτες να αγοράσουν πιο ακριβά φυσικό αέριο από άλλες πηγές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Νμτίτρι Πεσκόφ.

«... Οι προμήθειες του φυσικού αερίου δεν οδηγούν σε εξάρτηση τη μία χώρα από την άλλη, αλλά στην ολοκλήρωση μίας αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη», συνέχισε κι επεσήμανε ότι εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες της Ρωσίας πρέπει να επιλέξουν από πού θέλουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο. Διευκρίνισε όμως, ότι πολύ λίγοι προμηθευτές φυσικού αερίου μπορούν να ανταγωνιστούν σε τιμές τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 διχάζει την Ευρώπη, είπε πως το σχέδιο έχει καθαρά εμπορική φύση.

Τέλος, όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, υπό το φως των χθεσινών δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, ο Νμτίτρι Πεσκόφ εκτίμησε πως δεν πρόκειται να περιπλέξουν τις μεταξύ τους συνομιλίες.