Ντιμιτρόφ: Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση μόνο δική μας

Ντιμιτρόφ: Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση μόνο δική μας

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων απέφυγε να μιλήσει για πιέσεις της Μόσχας σε συνέντευξή του στη Die Welt

«Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση δική μας και μόνο η δική μας» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και της πιθανότητας ενός «υβριδικού πολέμου» της Μόσχας στα Σκόπια πριν απ' αυτό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν τον Σεπτέμβριο ένα ενδεχόμενο «όχι» στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό θα μπλοκάρει ξανά την είσοδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εάν φοβάται «έναν υβριδικό πόλεμο της Μόσχας πριν από το δημοψήφισμα», ο κ. Ντιμιτρόφ είπε, ότι «θα είμαστε παρατηρητικοί και προσεκτικοί. Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση δική μας και μόνο η δική μας. Κανείς δεν μας έχει αναγκάσει να ενσωματωθούμε στη Δύση. Το 70%-80% των πολιτών μας υποστηρίζει επίσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε τώρα κάτι. Μακροπρόθεσμα, η ένταξή μας είναι καλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Δεν θέλουμε να πλανάται πάνω από τη "Μακεδονία" ένα ερωτηματικό» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να ενσωματώσουμε με σταθερό τρόπο τη χώρα μας στη δυτική κοινότητα. Ως ένα μήνυμα ότι θέλουμε και να παραμείνουμε. Το μήνυμα αυτό δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Παρατηρούμε τις νέες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, για παράδειγμα την κρίση της Κριμαίας. Μακροπρόθεσμα, εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ΝΑΤΟ δεν πλέον αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ της σταθερότητας και για χωρών που κυβερνώνται δημοκρατικά. Οι δημοκρατίες δεν έχουν κανένα συμφέρον να απειλούν άλλους».

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, υπογραμμίζει ότι «η δημόσια στήριξη για την ένταξη στην ΕΕ είναι 70%- 80%. Τώρα βιώνουμε μια στιγμή όπως το 2004, όταν πήραμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Έπρεπε να περιμένουμε πολύ καιρό, λόγω της διαμάχης του ονόματος (με την Ελλάδα). Τώρα έχουμε λάβει την ένατη θετική έκθεση από τις Βρυξέλλες. Τα τρία τέταρτα του εμπορίου μας πραγματοποιούνται με την ΕΕ. Εξίσου σημαντικό είναι το μερίδιο των Ευρωπαίων επενδυτών. Για εμάς δεν υπάρχει κανένα άλλο εναλλακτικό σχέδιο εκτός από την ένταξη στην ΕΕ».

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της χώρας του έναντι του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη, ο κ. Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε, ότι «τα Βαλκάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται, για να σταματούν τους πρόσφυγες». Όπως είπε «είναι εύκολο για ορισμένους πολιτικούς, να υπόσχονται στους πολίτες απλές λύσεις, να θέλουν να κλείνουν σύνορα, να υψώνουν τείχη και να υπόσχονται επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί λύση ομφαλοσκοπώντας». «Μόνο μέσω της συνεργασίας και της βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «γι 'αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι στη Συρία. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά κάποια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του ο κ. Ντιμιτρόφ λέει, ότι «σίγουρα είμαστε μια χώρα διέλευσης, αλλά πολύ λίγοι θέλουν να μείνουν και να ζητήσουν άσυλο». Τονίζει δε, ότι «το προσφυγικό έχει γίνει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση. Ακόμη και μια ευρωπαϊκή λύση από μόνη της δεν αρκεί. Γι' αυτό και κάθε μονομερής εθνική ενέργεια από μόνη της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία». Στο ερώτημα της Welt «τι άποψη έχει η κυβέρνησή σας για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων ασύλου στη ΠΓΔΜ» απαντά ότι «έχουμε ήδη δύο κέντρα διαμετακόμισης. Μέχρι στιγμής, η ιδέα της ίδρυσης τέτοιων κέντρων στην περιοχή μας είναι ούτως ή άλλως εικασία. Ποτέ δεν λάβαμε ένα τέτοιο επίσημο αίτημα».

Καταλήγοντας δε, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογραμμίζει, ότι «τα Βαλκάνια είναι ένα "νησί" στη μέση της ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τις χώρες αυτού του "νησιού", να αναλάβουν ένα τέτοιο φορτίο, εάν δεν αποτελούν μέρος της ΕΕ. Νομίζω ότι θα παραμείνουμε πολύ σταθεροί σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Την πλήρη αλληλεγγύη μας θα την δείξουμε, όταν είμαστε μέλη της ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί εμάς, τα Βαλκάνια, για να αποκρούει πρόσφυγες. Όπως είπα, είμαστε ένα "νησί", μια χώρα διέλευσης. Όποιος φθάνει στη χώρα μας, προέρχεται από ένα κράτος της ΕΕ».