Χαν: Η ΕΕ χρηματοδότησε την Τουρκία για την αγορά τεθωρακισμένων

Χαν: Η ΕΕ χρηματοδότησε την Τουρκία για την αγορά τεθωρακισμένων

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν απέκλεισε να χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, τη χρηματοδότηση αγοράς από την Τουρκία τεθωρακισμένων οχημάτων χωρίς οπλισμό μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Επιτροπή προσπαθεί στην απάντησή της να υποβαθμίσει το ζήτημα, καθώς δηλώνει ότι «η θωράκιση ενός οχήματος δεν το καθιστά όχημα στρατιωτικής χρήσης» και δεσμεύεται ότι «τα οχήματα προορίζονται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, δηλ. για περιπολίες στα σύνορα για τον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων των συνόρων». Παράλληλα σημειώνεται, ότι η Τουρκία έχει διαβεβαιώσει, πως τα συγκεκριμένα οχήματα «θα χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται και όχι σε επιχειρήσεις εκτός της Τουρκίας».

Ωστόσο, παρόμοιου τύπου οχήματα φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στη Συρία, με τον Επίτροπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια να αδυνατεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να είναι αυτά που αγοράστηκαν με Ευρωπαϊκά κονδύλια. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαν αναφέρει στην απάντησή του προς τον κ. Ανδρουλάκη:

«Μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) χρηματοδοτήθηκαν τεθωρακισμένα, αλλά μη οπλισμένα οχήματα αναγνώρισης και επιτήρησης, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την "κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μέσω της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και της αύξησης της δυνατότητας επιτήρησης των συνόρων (IPA 2011-2012) για την αποτροπή της παράνομης διέλευσης των συνόρων και των διασυνοριακών εγκλημάτων και για την παροχή αποτελεσματικών και ανθρωπιστικών εργαλείων επιτήρησης των συνόρων". Η θωράκιση ενός οχήματος δεν το καθιστά όχημα στρατιωτικής χρήσης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται από μη στρατιωτικές αρχές, όπως η αστυνομία.

Επίσης, στην περίπτωση που ανέφερε ο κ. βουλευτής, τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ τεθωρακισμένα οχήματα προορίζονται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, δηλ. για περιπολίες στα σύνορα για τον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων των συνόρων. Τα οχήματα αυτά δεν είναι οπλισμένα. Οι τουρκικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει την ΕΕ, ότι τα οχήματα που παρέχονται από την ΕΕ, θα χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται και όχι σε επιχειρήσεις εκτός της Τουρκίας. Ορίζεται ως σαφής προϋπόθεση, ότι "μετά την παράδοση, ο παρεχόμενος εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την επιτήρηση των συνόρων. Κάθε άλλη χρήση ή τροποποίηση του εξοπλισμού απαιτεί τη γραπτή έγκριση της Επιτροπής".

Οι επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές πτυχές της συνδρομής της ΕΕ παρακολουθούνται στενά μέσω ενός συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής παρακολούθησης. Η εσωτερική παρακολούθηση γίνεται υπό την καθοδήγηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, σε στενή επαφή με τους εταίρους υλοποίησης».