Αιγυπτιακή μούμια κοπέλας-κροκόδειλου εκτίθεται για πρώτη φορά

Αιγυπτιακή μούμια κοπέλας-κροκόδειλου εκτίθεται για πρώτη φορά

Βρισκόταν αποθηκευμένη μακριά από κοινή θέα από τον 19ο αιώνα

Μία μοναδική μούμια από την αρχαία Αίγυπτο που συνδυάζει τα κεφάλια ενός κοριτσιού και ενός κροκοδείλου και η οποία είχε κρατηθεί μακριά από κοινή θέα από τον 19ο αιώνα με εντολή του τότε Οθωμανού σουλτάνου Αμπντούν Χαμίντ II, εκτίθεται πλέον στο κοινό του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Εμπειρογνώμονες είπαν στην εφημερίδα, η οποία ανήρτησε και τη σχετική φωτογραφί στο Twitter, ότι η μούμια αποτελείται από το κεφάλι μιας άγνωστης πριγκίπισσας της αρχαίας Αιγύπτου και το κεφάλι και το σώμα ενός κροκοδείλου του Νείλου. Σύμφωνα με το μύθο, αφού η πριγκίπισσα σκοτώθηκε από έναν κροκόδειλο, ο τότε κυβερνήτης της Αιγύπτου αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο σώματα, με την ελπίδα ότι το κορίτσι θα αναστηθεί στην μετά θάνατον ζωή ως κροκόδειλος.

Σε αντίθεση με άλλες αιγυπτιακές μούμιες που φυλάσσονταν στο μουσείο αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης, η μούμια «διπλής κεφαλής» -όπως αποκαλείται- ήταν κλειδωμένη σε απομονωμένο χώρο στο παλάτι Τοπ Καπί. Η μούμια βρισκόταν αρχικά αποθηκευμένη στο παλάτι Γιλντίζ, το οποίο ήταν τότε η κατοικία του σουλτάνου.