Απεβίωσε η Βρετανίδα που είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό

Απεβίωσε η Βρετανίδα που είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό

Η 44χρονη και ένας 45χρονος είχαν μολυνθεί από την ίδια ουσία με τον ρώσο πρώην διπλό κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ

Η 44χρονη Βρετανίδα μητέρα τριών παιδιών Ντον Στέρτζες που είχε εκτεθεί στα τέλη του περασμένου μήνα από τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο Γουίλτσιρ στη δυτική Αγγλία, απεβίωσε, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία την Κυριακή.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει το πώς ακριβώς η Στέρτζες και ένας 45χρονος άνδρας εκτέθηκαν στη νευροπαραλυτική ουσία την 30ή Ιουνίου. Πρόκειται για την ίδια τοξίνη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του πριν από τέσσερις μήνες. Η αστυνομία πιστεύει, ότι η 44χρονη και ο συνεργάτης της Τσάρλι Ρόουλι είχαν «δευτερεύουσα έκθεση» στο χημικό όπλο, ωστόσο ψάχνουν για ένα φιαλίδιο που μπορεί να περιέχει Novichok, χωρίς όπως ανακοινώθηκε να έχουν με το μέρος τους τη σύγχρονη τεχνολογία για να εντοπιστεί το «μολυσμένο αντικείμενο». Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι η αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Ένας αστυνομικός υποβλήθηκε επίσης σε προληπτικό τεστ σε νοσοκομείο για πιθανή μόλυνση, ενώ ο άνδρας και η γυναίκα που είχαν δηλητηριαστεί πριν από μία εβδομάδα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο του Salisbury District, όπου και οι Σεργκέι και Γιούλια Σπρίπαλ πέρασαν μήνες νοσηλείας. Το Novichok είχε αναπτυχθεί από τον σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε σοκ και αποτροπιασμό για τον θάνατο της Στέρτζες.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ, καταγγέλλοντας την πρώτη γνωστή επίθεση με τέτοιο χημικό όπλο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση του Μαρτίου και υποστήριξε ότι επρόκειτο για ενέργεια των βρετανικών ή άλλων μυστικών υπηρεσιών για την ανακίνηση «αντιρωσικής υστερίας».