Δεύτερη ημέρα συνομιλιών Πομπέο στην Πιονγκγιάνγκ

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών Πομπέο στην Πιονγκγιάνγκ

Ο στόχος αυτής της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προς την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο άρχισε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ μια δεύτερη ημέρα συνομιλιών με το «δεξί χέρι» του βορειοκορεάτη ηγέτη με στόχο να εκπονήσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποπυρηνικοποίησης σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP και του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει εγκατασταθεί σε μια κομψή κατοικία φιλοξενουμένων της Πιονγκγιάνγκ όπου μπόρεσε να συνομιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, το «δεξί χέρι» του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο στόχος αυτής της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προς την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, όπως συμφωνήθηκε κατά την ιστορική συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών. «Η προσδοκία μας είναι ακριβώς αυτό που συμφώνησαν μαζί στη Σιγκαπούρη ο πρόεδρος και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δηλαδή η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί, ο Πομπέο αναχώρησε από το μέρος όπου διαμένει για να μεταβεί σ' έναν σημείο όπου μπόρεσε να κάνει μια ασφαλή τηλεφωνική κλήση στον Ντόναλντ Τραμπ, πριν επαναλάβει τις συνομιλίες γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ ρώτησε τον Μάικ Πομπέο αν κοιμήθηκε καλά την πρώτη νύκτα που πέρασε στη χώρα. «Είχαμε χθες μια πολύ σοβαρή συζήτηση πάνω σε πολύ σημαντικά θέματα», δήλωσε ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος. «Συνεπώς, σκεπτόμενος αυτές τις συζητήσεις, ίσως να μην κοιμηθήκατε καλά την περασμένη νύκτα».

Ο Πομπέο απάντησε πως κοιμήθηκε «πολύ καλά», όμως ο διάλογος μπορεί να υπονοεί πως οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο δύσκολες.

«Το θεωρούμε όλο αυτό πολύ σημαντικό, διότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ενώπιος ενωπίω από τη σύνοδο κορυφής των δύο ηγετών μας», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Η δουλειά που κάνουμε στην οδό της πλήρους αποπυρηνικοποίησης, εγκαθιδρύοντας μια σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας, είναι ζωτικής σημασίας για μια πιο λαμπερή Βόρεια Κορέα και για την επιτυχία που οι δύο πρόεδροί μας απαιτούν από μας», συνέχισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ απάντησε: «Ασφαλώς και είναι σημαντικό. Υπάρχουν πράγματα που οφείλω να αποσαφηνίσω».

«Υπάρχουν πράγματα που οφείλω να αποσαφηνίσω κι εγώ επίσης», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Το «δεξί χέρι» του βορειοκορεάτη ηγέτη είχε δηλώσει χθες πως πρόκειται για την τρίτη επίκεψη του αμερικανού αξιωματούχου στη Βόρεια Κορέα.

Ο Πομπέο είχε αρχίσει τα διπλωματικά διαβήματά του στη Βόρεια Κορέα όταν ήταν διευθυντής της CIA. Όταν διορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών και πριν η διαδικασία δημοσιοποιηθεί, είχε παραμείνει ο κύριος συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις.

Χθες το βράδυ, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA, είχε επί ώρες συνομιλίες με τους βορειοκορεάτες οικοδεσπότες του, πριν συμμετάσχει σ' ένα δείπνο εργασίας με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Σύμφωνα με την αμερικανίδα εκπρόσωπο Χέδερ Νάουερτ, οι δύο άνδρες «αστειεύτηκαν» και «αντάλλαξαν αβρότητες».

Η ίδια πρόσθεσε πως συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για να επεξεργασθούν τις «πρακτικές λεπτομέρειες» ώστε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Σιγκαπούρη.