Με εξαφάνιση απειλούνται οι μπανάνες

Με εξαφάνιση απειλούνται οι μπανάνες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες απειλείται η παγκόσμια παραγωγή από την νόσο του Παναμά

Οι μπανάνες είναι πολύ πιθανόν να εξαφανισθούν, καθώς μια θανατηφόρα τροπική ασθένεια σαρώνει τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, προειδοποιούν οι επιστήμονες σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Συγκεκριμένα, η γνωστή ως νόσος του Παναμά, είναι μία μυκητιακή λοίμωξη που «χτυπάει» τις ρίζες των μπανανόδενδρων του είδους Cavendish, ο καρπός των οποίων καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει ήδη εξαπλωθεί σε Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Κεντρική Αμερική. Εάν η λοίμωξη φθάσει στην Λατινική Αμερική, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας αυτού του είδους μπανάνας, πιθανότατα το εύγευστο φρούτο θα εξαφανισθεί, προειδοποιούν επιστήμονες του Βρετανικού Royal Botanic Gardens.

Οι επιστήμονες ελπίζουν, ότι το δημοφιλές φρούτο μπορεί να σωθεί με την δημιουργία ενός υβρίδιου με μια σπάνια μπανάνα του είδους Madagascan, το οποίο φύεται στη Μαδαγασκάρη, όπου όμως υπάρχουν μόνο ελάχιστα δένδρα. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Άλεν του Royal Botanic Gardens, τα σπάνια είδη που αντέχουν στην ασθένεια, έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, που τα καθιστούν πιο ανθεκτικά από τη μπανάνα του είδους Cavendish. Πιστεύεται δε, ότι το κλίμα στη Μαδαγασκάρη έχει παίξει ρόλο στη δημιουργία μιας μπανάνας, που έχει εξελιχθεί, ώστε να έχει μια έμφυτη ανοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σε αποστολή τους στη Μαδαγασκάρη, επιστήμονες του Royal Botanic Gardens εντόπισαν μόλις πέντε μπανανόδενδρα του είδους Madagascan. Σε αντίθεση με την μπανάνα του είδους Cavendish, η οποία είναι εκείνη που καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς και καταναλώνεται παγκοσμίως, η μπανάνα της Μαδαγασκάρης παράγει σπόρους και είναι δυσάρεστη στη γεύση. Οι επιστήμονες ωστόσο πιστεύουν, ότι ο συνδυασμός των δύο στελεχών της μπανάνας θα μπορούσε να παράγει ένα καλύτερο από τα δύο προϊόν, με το υβρίδιο να είναι βρώσιμο και ανθεκτικό στις ασθένειες.