Δέσμευση Γιούνκερ για ενίσχυση της Frontex

Δέσμευση Γιούνκερ για ενίσχυση της Frontex

Όπως ανέφερε, θα επισπευσθεί η αύξηση του προσωπικού της Frontex σε 10.000 υπαλλήλους

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατυπώσει το Σεπτέμβριο μία νέα πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, προανήγγειλε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βιέννη ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αυστρία.

Όπως ανέφερε, η αύξηση του προσωπικού της Frontex σε 10.000 υπαλλήλους θα επισπευσθεί και θα υπάρxει ήδη το 2020.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τον Σεπτέμβριο μία πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως με την αυστριακή Προεδρία συμφωνήθηκαν ένας στενός συντονισμός και τακτικές επαφές, «ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες».

«Εάν η Προεδρία και η Επιτροπή δεν συνεργάζονται στενότατα, τότε τα πράγματα πηγαίνουν στραβά. Με την αυστριακή Προεδρία δεν θα πάει τίποτε στραβά», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

«Η Αυστρία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία»

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επαναλάβει την πάγια θέση της κυβέρνησής του για ενίσχυση της μεθοριακής υπηρεσίας Frontex, διαμηνύοντας για ακόμη μία φορά πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση «σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας» σημείωσε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι προς το παρόν επιθυμεί να τηρήσει στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα η Γερμανία.