Σκληρή αναμέτρηση δυνάμεων ΗΠΑ – Κίνας

Σκληρή αναμέτρηση δυνάμεων ΗΠΑ – Κίνας

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέτει από σήμερα σε ισχύ πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η Κίνα βγήκε ήδη στην αντεπίθεση

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας. Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να θέτει από σήμερα σε ισχύ πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων, η Κίνα βγήκε στην αντεπίθεση και απάντησε με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο που έχει καταγραφεί ποτέ, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ανακοινώνοντας πως από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα κινεζικά αντίποινα. «Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», ανέφερε ο Λου Κανγκ, αρνούμενος όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων. Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές, συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου έκανε λόγο για δασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως η κίνηση αυτή αναμένεται να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά και να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση πολλών πολυεθνικών εταιρειών, επιχειρήσεων, ακόμη και τους απλούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και πολιτών, η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί «αντιπαραγωγική κι επιβλαβής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κινέζος πρωθυπουργός. «Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο» είπε ο Λι Κετσιάνγκ κι επεσήμανε πως η Κίνα δεν θα ξεκινούσε ποτέ κάτι αντίστοιχο, «αλλά εάν μια πλευρά καταφύγει σε αύξηση των δασμών, τότε η Κίνα θα λάβει μέτρα ως απάντηση για να προστατεύσει τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».