Αυστρία – Ουγγαρία πιέζουν για επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα

Αυστρία – Ουγγαρία πιέζουν για επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα

Ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, δε, ζήτησαν κλείσιμο της «Νότιας Διαδρομής»

Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα με την Αυστρία και την Ουγγαρία να ζητούν επιτακτικά επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ με τον Ούγγρο ομόλογό της Β. Όρμπαν, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά το αγεφύρωτο χάσμα που τους χωρίζει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά ο Όρμπαν ζήτησε επιτακτικά να αρχίσει η επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, σε μία άλλη συνάντηση, αυτή του Αυστριακού καγκελάριου, Σ. Κουρτς και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χ. Ζεεχόφερ επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ σε συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ιταλία για τις επιστροφές προσφύγων.

Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος της αποκαλούμενης «Νότιας Διαδρομής» με τον Γερμανό υπουργό να δηλώνει πως στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας θα συζητηθούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, κυρίως, δε, όσα πρέπει να γίνουν για το κλείσιμο της Νότιας Διαδρομής.

Οι ακανθώδεις συνομιλίες Μέρκελ - Όρμπαν

Ήταν τόσο μεγάλο το χάσμα μεταξύ τους που ακόμη και η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, «σημαδεύτηκε» από τις έντονες διαφωνίες τους.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους: πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω πως η ψυχή της Ευρώπης είναι η ανθρωπιά και, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ψυχή και να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην Ευρώπη με αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη και τη δυστυχία».

«Η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της, αφαιρώντας τα κίνητρα που έχουν οι πρόσφυγες να έρθουν στην ήπειρο» ήταν η αιχμηρή απάντηση του Β. Όρμπαν για να καταλήξει: «Αν η βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη στους μετανάστες οδηγεί τους ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία στο συμπέρασμα ότι μπορούν να έλθουν, τότε θα έλθουν… Θα πρέπει να είμαστε φιλεύσπλαχνοι χωρίς να δημιουργούμε έναν παράγοντα έλξης και ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουμε για το κάνουμε είναι να κλείσουμε τα σύνορα και να στείλουμε βοήθεια (στις χώρες αυτές), και όχι να αφήνουμε να έρχονται άνθρωποι που φέρνουν προβλήματα».

«Η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα»

Ο Όρμπαν τόνισε ακόμη πως το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ουγγαρία αλλά η Ελλάδα, ακόμη και αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες, γι’ αυτό και η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα.

«Το θέμα είναι ότι η Ουγγαρία δεν είναι το πρώτο σημείο εισόδου, σε ό,τι αφορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο σημείο εισόδου είναι η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία- και κυρίως στην Ελλάδα. Και εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται».

Όπως είπε, στρατηγικός στόχος της Ουγγαρίας είναι να προστατεύσει την Ευρώπη ώστε η εσωτερική αγορά, η οποία προστατεύεται από την Σένγκεν να μπορεί να λειτουργήσει ανεμπόδιστα. «Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα, κι εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς όμως τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία».

«Είμαστε ο Καπετάνιος των Συνόρων»

Η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την μετανάστευση δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, συνέχισε ο Βίκτορ Όρμπαν κι επισήμανε ότι «η Ουγγαρία έφτιαξε έναν φράχτη στα νότια σύνορα ώστε να ανακτήσει το έλεγχο στην ίδια της την επικράτεια». Είναι αδύνατο κάποιος να παρακάμψει την τήρηση των νόμων και να μπει στην Ουγγαρία, τόνισε, για να καταλήξει: «Η Γερμανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι εμείς, ως ένα είδος "Καπετάνιου των Συνόρων", προστατεύουμε όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και την Γερμανία. Παίρνουμε από τους ώμους της Γερμανίας ένα μεγάλο βάρος με το να μην αφήνουμε κανέναν να μπει στην Ουγγαρία. Η συζήτηση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι νομικής Γερμανίαύσης».

Κλείσιμο της «Νότιας Διαδρομής» ζητούν Κουρτς - Ζεεχόφερ

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα γίνονται ακόμη πιο έντονες, δεδομένης και της κοινής θέσης που εξέφρασαν σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος της αποκαλούμενης «Νότιας Διαδρομής» για τους πρόσφυγες και προανήγγειλαν πως το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζεεχόφερ υποστήριξε πως πρόκειται για τόσο πολύπλοκες συζητήσεις, ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας.