Μεταναστευτικό – διεύρυνση οι στόχοι της αυστριακής προεδρίας

Μεταναστευτικό – διεύρυνση οι στόχοι της αυστριακής προεδρίας

Θα εργαστούμε για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, διαβεβαιώνει ο Αυστριακός καγκελάριος

Τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η Αυστρία στο θέμα του μεταναστευτικού με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο, γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Αυστριακός καγκελάριος επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω της αναβάθμισης της Frontex προκειμένου να παταχθεί η παράνομη μετανάστευση.

Εξάλλου, το «σύνθημα» της αυστριακής προεδρίας είναι «Μια Ευρώπη που προστατεύει». Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον προστατευτικό ρόλο της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά στους τρεις τομείς προτεραιότητας: την ασφάλεια και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και τη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ που περιλαμβάνει την «προσέγγιση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Λίγο πριν από τη συνάντησή του για το μεταναστευτικό με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, ο Κουρτς και ο αντικαγκελάριος Στράχε τόνισαν ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να «δουλέψει» μόνο αν είναι καλά προστατευμένα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει αν η κυβέρνησή του προτίθεται να λάβει μέτρα με ελέγχους στα σύνορα. Ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και ότι όταν ενημερωθούν με σαφήνεια για τη γερμανική θέση, τότε η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται.

Ειδικότερα στο ερώτημα, αν η Αυστρία εξετάζει ως ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία στην περιοχή του Μπρένερο, κάτι το οποίο θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες, ο Αυστριακός Καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενίσχυση της Frontex

H ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Αυστρία για την περίοδο της προεδρίας της. Κατά τη συνέντευξή του ο Κουρτς επανέλαβε πως η αυστριακή προεδρία θα εργαστεί για να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν στους 10.000 οι συνοριοφύλακες της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ως το 2020, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να συναφθούν συνεργασίες με την ακτοφυλακή τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως για παράδειγμα της Λιβύης, προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο των διακινητών.

Τόνισε επίσης ότι η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν θα είναι δύσκολο να βρεθεί τελική συμφωνία εντός της αυστριακής προεδρίας.

Σχετικά με τις πλατφόρμες αποβίβασης, ο Κουρτς υποστήριξε ότι υπάρχουν τρίτες χώρες που είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την ΕΕ σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει ακόμα να γίνουν συζητήσεις με τις χώρες αυτές.

Τέλος, ο Αυστριακός καγκελάριος υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του και προσπάθησε να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται, λέγοντας ότι η Αυστρία μαζί με τη Σουηδία έχει δεχθεί αναλογικά με τον πληθυσμό της τους περισσότερους αιτούντες άσυλο.

«Ναι» στην ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πάγια θέση της χώρας του υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

«Όχι στην Τουρκία»

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο αντικαγκελάριος Στράχε ξεκαθάρισε ότι η αυστριακή προεδρία θα ζητήσει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα κατευθυνθεί προς την αναζήτηση μιας «μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης» με την Άγκυρα. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ - δεν υπάρχει προοπτική ένταξης για μία χώρα που δεν σέβεται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κρατάει στις φυλακές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Παρακαλούμε περιμένετε ...