Με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ για μεταφορές πετρελαίου απειλεί το Ιράν

Με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ για μεταφορές πετρελαίου απειλεί το Ιράν

Προειδοποίηση από την Τεχεράνη σε ενδεχόμενη απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Ένας διοικητής των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης απείλησε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα εμποδίσει τις μεταφορές πετρελαίου μέσα από τα στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

«Αν επιθυμούν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα φορτίο πετρελαίου να περάσει μέσα από τα στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Ισμαήλ Κοουσαρί, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα YJC.

Νωρίτερα το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περιορίσει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον επικεφαλής του Οργανισμού, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την «νέα κατάσταση».

«Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν προορίζονταν πάντα για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά το Ιράν είναι αυτό που θα αποφασίσει το επίπεδο συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γιουκίγια Αμάνο, επικεφαλής του Οργανισμού.

«Η ευθύνη για την αλλαγή του επιπέδου συνεργασίας του Ιράν με τον ΔΟΑΕ βρίσκεται σε εκείνους που δημιούργησαν αυτή την νέα κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε παράλληλα ότι αν το Ιράν δεν συνεχίσει να επωφελείται από την πυρηνική συμφωνία με την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα λάβει «νέες αποφάσεις».