Μαζική απέλαση Αφγανών προσφύγων από την Γερμανία

Μαζική απέλαση Αφγανών προσφύγων από την Γερμανία

Οι απελάσεις έγιναν αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για παροχή ασύλου

Μια ομάδα 69 Αφγανών προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων για την παροχή ασύλου δεν έγιναν δεκτές στη Γερμανία, έφθασαν σήμερα στην πατρίδα τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα Αφγανών που απελαύνονται από τη Γερμανία από τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο αυτό. Οι 69 Αφγανοί έφθασαν στην Καμπούλ το πρωί με μια ειδική πτήση από το Μόναχο, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ένας αξιωματούχος που εργάζεται στην υπηρεσία μετανάστευσης της Γερμανίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι παραβίασε τη συμφωνία, να μην τοποθετεί περισσότερους από 50 επιβάτες σε αυτού του είδους τις πτήσεις.

Όπως υποστηρίζει, όταν ρώτησε σχετικά, η γερμανική αστυνομία τού απάντησε, ότι ήθελε να αναπληρώσει για τον μικρό αριθμό επιβατών σε προηγούμενες πτήσεις. Μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη ομάδα Αφγανών που είχε απελαθεί από τη Γερμανία, αποτελούταν από 34 άτομα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 14 επιχειρήσεις απέλασης, που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Το Βερολίνο είχε σταματήσει τις μαζικές απελάσεις Αφγανών μετά την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό, που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2017 στην Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 400. Όμως οι απελάσεις ξεκίνησαν και πάλι τον Σεπτέμβριο και αφορούν τρεις κατηγορίες ατόμων: ύποπτους τρομοκράτες, εγκληματίες και όσους δεν συνεργάστηκαν με τη γερμανική κυβέρνηση στην αναζήτηση των εγγράφων τους. Οι απελάσεις αυτές όμως πραγματοποιούνται την ώρα που η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται.

(φωτογραφία αρχείου)

Παρακαλούμε περιμένετε ...