Επιστροφή προσφύγων με κάθε κράτος χωριστά υπογράφει η Γερμανία

Επιστροφή προσφύγων με κάθε κράτος χωριστά υπογράφει η Γερμανία

Σχεδιάζονται διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για την επαναπροώθηση προσφύγων

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ήδη εργάζεται για να ετοιμάσει συμφωνίες με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως αυτή που συζητήθηκε με την Ελλάδα, προκειμένου οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στη χώρα εισόδου, όπου έχουν υποβάλει και αίτηση για την παροχή ασύλου, όπως δήλωσε σήμερα η Ελεονόρε Πέτερμαν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας που επικρατεί για το προσφυγικό, μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για να συναντηθεί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα συνομιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα πάντως με την κυρία Πέτερμαν, δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των διμερών συμφωνιών.

Παρέμβαση Μέρκελ στο Κοινοβούλιο

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο. Όπως είπε, τις σχετικές διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)» δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Παράλληλα καγκελάριος υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που πέτυχε με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τα κλειστά κέντρα ασύλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη» σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ επισήμανε τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει», καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος και υποστήριξε ότι το μέλλον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (...). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε από το βήμα της Bundestag κι επανέλαβε τη θέση της υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Αντρέα Νάλες, απέρριψε την προοπτική κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και όσα συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται και πάλι για θέματα ουσίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.