Ανάφλεξη στη Γαλλία για το νεκρό 22χρονο από σφαίρα αστυνομικού

Ανάφλεξη στη Γαλλία για το νεκρό 22χρονο από σφαίρα αστυνομικού

Τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ελέγχου – Έκκληση για ηρεμία από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ανάφλεξη στη Γαλλία καθώς ο θάνατος ενός 22χρονου νεαρού από σφαίρα αστυνομικού απειλεί να βάλει και πάλι φωτιά – κυριολεκτικά και μεταφορικά- στους δρόμους.

Ο νεαρός τραυματίστηκε θανάσιμα από τη σφαίρα του αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου. Το γεγονός προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων και ταραχών στη συνοικία Μπρέιγ, όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

Κοκτέιλ μολότοφ, φωτιές και βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία διήρκεσαν όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ένα εμπορικό κέντρο εν μέρει παραδόθηκε στις φλόγες.

Πηγή @Twitter

«Η SRPJ (σ.σ. η περιφερειακή υπηρεσία της δικαστικής αστυνομίας) της Νάντης και η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας διενεργούν έρευνα για να διαλευκανθούν τα γεγονότα και να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο αστυνομικός οδηγήθηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Νάντης, ο Πιερ Σενές.

Κατά τον εισαγγελέα, η κατάσταση ήταν «πολύ τεταμένη» κι επικρατούσε «μεγάλη σύγχυση» στη συνοικία Μπρέιγ τη νύχτα της Τρίτης. Δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις, κατά πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Για την αντιμετώπιση των ταραχών κινητοποιήθηκαν περίπου 200 αστυνομικοί, διευκρίνισαν οι αρχές. Οι αρχές ερευνούν τις ενέργειες του αστυνομικού και το αν έκρινε ορθά να χρησιμοποιήσει το όπλο του, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Πώς έπεσε νεκρός ο 22χρονος

Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ανέφεραν ότι ο νεαρός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας, ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο: «αρνήθηκε να υπακούσει» στις εντολές των αστυνομικών, πριν κινηθεί «εσκεμμένα» εναντίον ενός αστυνομικού, που χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο.

Ο νεαρός χτυπήθηκε από σφαίρα στην καρωτίδα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε με τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Ενισχύσεις της αστυνομίας αναμένονταν στην Μπρέιγ, όπου η αστυνομία ήδη εφάρμοζε αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας άνθρωπος βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα που υπάρχουν υποψίες πως εβλήθη από πολεμικό όπλο, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα για την υπόθεση.

Έκκληση για ηρεμία από την κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση έκανε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο ενός 22χρονου οδηγού από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου.

«Κάνω έκκληση για απόλυτη ηρεμία καθώς θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το κράτος δικαίου», δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ.