«Ειρηνοποιός» ο Σόιμπλε ανάμεσα σε Μέρκελ και Ζέεχορφ

«Ειρηνοποιός» ο Σόιμπλε ανάμεσα σε Μέρκελ και Ζέεχορφ

Με στόχο της εξεύρεση λύσης στην κρίση που απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα για συνομιλίες, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για την πραγματοποίηση της συνάντησης μεσολάβησε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συνάντηση αυτή στόχος των τριών κορυφαίων πολιτικών είναι να εξεταστούν πιθανές λύσεις, στην κρίση που απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου.

Την ίδια ώρα, βουλευτές και από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσαν την καγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους. Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν.

Ο βετεράνος πολιτικός του CDU Φόλκερ Κάουντερ είπε, ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση σήμερα το βράδυ. «Θα μείνουμε μαζί» είπε, καταχειροκροτούμενος για πολλή ώρα από τους παρευρισκόμενους. Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU, που θεωρείται σκληροπυρηνικός, είπε ότι τα προβλήματα είναι «επιλύσιμα» και υπενθύμισε στους βουλευτές την αξία της συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Η ίδια η καγκελάριος απευθυνόμενη στους βουλευτές, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για επίλυση της κρίσης και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν, να επιτύχει μια συμφωνία, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters κάποιοι από τους συμμετέχοντες.

Ανεβάζει τους τόνους ο Ζεεχόφερ πριν τη συνάντηση με Μέρκελ

Ωστόσο, ο Χορστ Ζεεχόφερ ανεβάζει τους τόνους λίγο πριν συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ. «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος, η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), λίγη ώρα πριν από την συνάντηση για την οποία μεσολάβησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η οποία υποτίθεται ότι θα αποτελούσε την ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους.

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση, η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ την Sueddeutsche Zeitung και διερωτήθηκε: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;». Λίγο νωρίτερα ο ίδιος και η κ. Μέρκελ είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχείρησε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης. «Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι ο κ. Ζεεχόφερ χάνει σταδιακά την στήριξη των στελεχών του ίδιου του κόμματός του. «Δεν μπορούσα να δεχτώ την νύχτα την παραίτηση (ενν. του Χορστ Ζεεχόφερ), χωρίς μια συνάντηση κορυφής. Θέλουμε σήμερα να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι ο κ. Ζεεχόφερ αιφνιδίασε τους πάντες όταν δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και τόνισε: «Είμαστε πρόθυμοι για συμβιβασμό. Πρέπει κανείς να είναι έτσι στην πολιτική. Για μας δεν υπάρχει δρόμος εκτός της κυβέρνησης ή διάλυσης της συνεργασίας με το CDU».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό, τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της Καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών. Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κ. Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

Παρακαλούμε περιμένετε ...