Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τα F-35

Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τα F-35

Αυστηρή κριτική του τούρκου ΥΠΕΞ στην Αυστριακή προεδρεία της ΕΕ

Η Τουρκία δεν πιστεύει ότι θα γίνουν θετικά βήματα με την ΕΕ όσο η Αυστρία θα βρίσκεται φέτος στην προεδρία της, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια δήλωση που αντανακλά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Βιέννης.

Σύμφωνα με το Reuters ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV ότι δεν αναμένει θετικά βήματα για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών προσπαθειών της Τουρκίας, αλλά θα συζητήσει την απελευθέρωση της βίζας με τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Η Αυστρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο από τον Ιούλιο, κάτι το οποίο θα της προσφέρει έναν ισχυρό λόγο στην ατζέντα των πολλών συνόδων που γίνονται μεταξύ των χωρών μελών.

Η Βιένη έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να υπάρξει μια στροφή προς την πρόληψη των αφίξεων κι άλλων μεταναστευτικών κυμάτων. Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα κόψει τους εμπορικούς της δεσμούς με το Ιράν κατ'εντολή άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα από άλλες χώρες να σταματήσουν όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου απο τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πέρυσι ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τον όγκο των ετήσιων εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια,, από 10 που είναι σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις πιέσεις του για να σταματήσει η χρηματοδότηση του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Τσαβούσογλου ερωτηθείς σχετικά με τα F-35 δήλωσε πως ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με τα όσα είπε το Κογκρέσο.