«Τέλος» στους καταναγκαστικούς γάμους στην Ευρώπη

«Τέλος» στους καταναγκαστικούς γάμους στην Ευρώπη

Άμεσα μέτρα για την προστασία των θυμάτων από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Να σταματήσουν άμεσα οι καταναγκαστικοί γάμοι και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών καλεί τις χώρες μέλη της ΕΕ η Επιτροπή για την Ισότητα και τη Μη-Διάκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εισηγήτρια της έκθεσης Béatrice Fresko-Rolfo (Μονακό, ALDE) τόνισε πως ο καταναγκαστικός γάμος δεν είναι απλώς ζήτημα αναγκαστικής αποδοχής ενός συζύγου, αλλά περιλαμβάνει μια σειρά βίαιων πράξεων κατά γυναικών και κοριτσιών και μερικές φορές κατά ανδρών ή αγοριών. Μάλιστα, όπως τόνισε, όλες οι χώρες μέλη πλήττονται από τ συγκεκριμένο φαινόμενο.

Ο καταναγκαστικός γάμος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεπάγεται σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του θύματος, ιδίως αυτές που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία, τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, την εκπαίδευση, την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την αυτονομία. Τέτοιες παραβιάσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν λόγω του σεβασμού των πολιτιστικών παραδόσεων, των εθίμων ή των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε της αποκαλούμενης «τιμής».

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σειρά μέτρων για την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών με στόχο την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. Βασικά μέτρα πρόληψης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω διαφημιστικών εκστρατειών, η ίδρυση κέντρων ψυχολογικής στήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού καθώς και η ενίσχυση της αυτονομίας των γυναικών και των κοριτσιών μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.

Με το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή καλούνται επίσης τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τους γάμους ανηλίκων και να καταγράφουν όλες τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων και γάμων.