«Τρίζει» η κυβέρνηση της Μέρκελ

«Τρίζει» η κυβέρνηση της Μέρκελ

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συμφωνούν ότι... διαφωνούν!

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ. Μόνο τρεις μήνες μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης, η απειλή της διάλυσης είναι ορατή πλέον με τη Γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκεται σε δεινή θέση παρά τις προσπάθειες να εξευρεθεί λύση για το προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη και η αυριανή Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να δώσει καμία διέξοδο στη Γερμανίδα καγκελάριο, αφού έχει ήδη προεξοφληθεί πως δεν θα υπάρξει καμία απόφαση.

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού της Γερμανίας κατέληξε σε αποτυχία με τα κόμματα να χαρακτηρίζουν πλέον ανοιχτά «πολύ σοβαρή τη διαφορά για τη μεταναστευτική πολιτική».

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει λάβει διορία δύο εβδομάδων πριν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προχωρήσει σε ελέγχους στα γερμανικά σύνορα κι επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία προς τις χώρες πρώτης εισόδου.

Το τελεσίγραφο λήγει με την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, και όπως προδιαγράφεται, το μέλλον δεν είναι ευνοϊκό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φόλκερ Κάουντερ, μέλος της ηγεσίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), δήλωσε σήμερα στην γερμανική τηλεόραση ότι το θέμα δεν επιλύθηκε κατά τις συνομιλίες στην γερμανική καγκελαρία που διήρκεσαν μέχρι μετά τα μεσάνυχτα κι επέμεινε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

«Είναι πολύ σοβαρή...αυτό το διαπιστώσαμε στις συνομιλίες, δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο, αφορά κάτι που είναι κεντρικής και μεγάλης σημασίας. Πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας», δήλωσε ο Κάουντερ.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θέλουμε οι μετανάστες να απορρίπτονται στα σύνορα, εάν έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει κατά συνέπεια να περάσουν την διαδικασία ασύλου εκεί», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, βουλευτής και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών του CSU.

«Δεν κατανοώ την συζήτηση για εν δυνάμει μελλοντικές λύσεις για την Ευρώπη, την στιγμή που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που η Γερμανία μπορεί να κάνει τώρα», δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ο Ντόμπριντ, ο οποίος είναι υποστηρικτής της εξαιρετικά σκληρής γραμμής στο εσωτερικό της CSU.

Να σημειωθεί, πάντως, πως τα μέλη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης θα συναντηθούν την Κυριακή για να αποφασίσουν εάν θα αψηφήσουν την Άνγκελα Μέρκελ και θα επιβάλουν ελέγχους στα σύνορα.

Εάν ο Ζεεχόφερ θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του, πολλά μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Μέρκελ έχουν δηλώσει ότι θα την πιέσουν να τον παύσει. Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της 70ετούς συμμαχίας των δύο χριστιανικών ενώσεων της Γερμανίας και θα στερήσει από τη Μέρκελ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οπότε τα δύο σενάρια στην περίπτωση αυτή είναι: είτε σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας είτε προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς είναι επίσης πιθανό η Μέρκελ να χάσει και την υποστήριξη του CDU.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το CSU έχει χαμηλώσει τις τελευταίες δύο ημέρες τους τόνους, με ορισμένα μέλη του να δηλώνουν ότι στόχος δεν είναι η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες που επίσης μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι είναι απογοητευτικό να υπάρχει αδιέξοδο και κανείς να μην γνωρίζει την κατάληξη. Σε ερώτηση εάν ετοιμάζεται για νέες εκλογές, απάντησε: «Δεν ξέρω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε».