Σύγκρουση γεωργών και κτηνοτρόφων με 200 νεκρούς στη Νιγηρία

Σύγκρουση γεωργών και κτηνοτρόφων με 200 νεκρούς στη Νιγηρία

Το 2019 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν γενικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα

«Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ μουσουλμάνων κτηνοτρόφων που ανήκουν στη φυλή Πελ και χριστιανών γεωργών στην πολιτεία Πλατό στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και επικαλείται τον κυβερνήτη Σάιμον Λαλόνγκ.

Σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε σήμερα και απευθυνόταν στον Νιγηριανό πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο Λαλόνγκ εξέφρασε τη λύπη του «για την οδυνηρή απώλεια περισσότερων από 200 ανθρώπων, που σκοτώθηκαν από φερόμενα μέλη της φυλής Πελ στο κύμα διαθρησκευτικής βίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων από την αρχή του έτους σε πολιτείες της κεντρικής Νιγηρίας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, μια περιοχή που είναι συχνές οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, συναντήθηκε χθες με τον Μπουχάρι, ο οποίος δέχεται εδώ και μήνες επικρίσεις για την αδράνειά του μπροστά στην κρίση αυτή.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος, πρώην στρατηγός που κατάγεται από το βόρειο τμήμα της χώρας, απορρίπτει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες στηρίζει τη φυλή Πελ, «διότι τους μοιάζω».

Μέχρι στιγμής ο Λαλόνγκ είχε καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στην πολιτεία Πλατό, όμως τώρα εξέφρασε την ανησυχία του «για τις επανειλημμένες επιθέσεις που δίνουν την ευκαιρία σε εγκληματικά στοιχεία που κλέβουν ζώα, λεηλατούν, πλιατσικολογούν ή επιδίδονται στο λαθρεμπόριο όπλων να διαπράττουν εγκλήματα».

Χθες ο Μπουχάρι δήλωσε ότι «η κυβέρνησή μου είχε αξιοσημείωτες επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας». Όμως είναι προφανές ότι η Νιγηρία, με έναν πληθυσμό 180 εκατομμυρίων, σπαράσσεται από πολλές συγκρούσεις και ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακόμη πιο ανησυχητικό σύμφωνα με τον Λαλόνγκ είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες επιθέσεις εξαπολύθηκαν με «πιο εξελιγμένα όπλα».

«Χρειάζεται μια απάντηση αντίστοιχης αυτής που δίνουμε στη σύγκρουση ενάντια στη Μπόκο Χαράμ», πρόσθεσε.

Το 2019 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν γενικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα και οι ειδικοί ανησυχούν για την πολιτική εκμετάλλευση των εγκληματικών οργανώσεων και τη εθνοτική και θρησκευτική τροπή των συγκρούσεων.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς, που ξεσπούν σποραδικά επί δεκαετίες στην κεντρική Νιγηρία, αναζωπυρώθηκαν φέτος, ειδικά στις πολιτείες στη λεγόμενη «μεσαία ζώνη» της Νιγηρίας, όπου ο πληθυσμός είναι μικτός από θρησκευτική και φυλετική άποψη. Τα θύματα στην περιοχή φέτος ξεπερνούν τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αιματηρές συγκρούσεις στην κεντρική Νιγηρία, που συνδέονται με τα δικαιώματα πρόσβασης σε βοσκότοπους και τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα για τον Μπουχάρι, ο οποίος σχεδιάζει να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Φεβρουάριο—ακόμη περισσότερο επειδή ο αρχηγός του κράτους είχε εκλεγεί υποσχόμενος να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η σύγκρουση για τους πόρους στην κεντρική Νιγηρία, που έχει επιδεινωθεί λόγω της δημογραφικής έκρηξης στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (180 εκατ. κάτοικοι) έχει προσλάβει φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.