ΕΕ: Πράσινο φως για την ένταξη Αλβανίας – ΠΓΔΜ, «πόρτα» στην Άγκυρα

ΕΕ: Πράσινο φως για την ένταξη Αλβανίας – ΠΓΔΜ, «πόρτα» στην Άγκυρα

«Χαστούκι» το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία - Ικανοποίηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Να «ανταποκριθεί θετικά» στην πρόοδο που έχουν σημειώσει η Αλβανία και η ΠΓΔΜ αναφορικά με την ένταξή τους στην ΕΕ αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν χθες, μετά το πέρας της δεκάωρης συζήτησης για τη διεύρυνση.

Ειδικότερα, και για τις δύο χώρες σημειώνεται ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να προσδιορίσει το «μονοπάτι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης τον Ιούνιο του 2019». Αντίθετη απόφαση ελήφθη για την Τουρκία, την οποία το Συμβούλιο «επιπλήττει» για το Κυπριακό και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, «το Συμβούλιο για πρώτη φορά χρησιμοποιεί λεκτικό υπό τη μορφή προειδοποίησης προς την υποψήφια προς ένταξη χώρα, ότι ενόσω η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην εξέταση του ανοίγματος κανενός νέου κεφαλαίου και ούτε θα υπάρξει συνέχιση των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ «περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Κύπρο», επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στα Συμπεράσματα, σημειώνεται στην δήλωση, «επιβεβαιώνεται ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ για πρώτη φορά σε κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ αποτυπώνεται η ευθύνη της 'Αγκυρας επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Σημαντικό στοιχείο, προστίθεται, αποτελεί η συμπερίληψη ρητής αναφοράς για την ανάγκη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας επί των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου των κρατών-μελών, καθώς και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η έρευνα και η εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.

Ικανοποίηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο εκφράζει στα συμπεράσματα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

«Τεράστιο βήμα» η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, σημειώνει η Ε. Ζαχαρίεβα

Ένα «τεράστιο βήμα» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Η σημερινή απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και δείχνει ότι πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες συζήτησης. Όπως είπε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στις μεταρρυθμίσεις. «Σήμερα έγινε η αρχή, θα ακολουθήσει η διαδικασία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις συνεχίζουν να σχετίζονται με το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά για την Αλβανία.

Ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στη βάση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.