Δεκάδες μετανάστες πεθαίνουν από τον καύσωνα στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό

Δεκάδες μετανάστες πεθαίνουν από τον καύσωνα στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό

Διπλάσιος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών προσπαθεί πλέον να φτάσει παράνομα στην Αμερική

Ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνουν από την ακραία ζέστη στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού αυξήθηκε κατά 55% τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς αυξήθηκαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι οικογένειες που προσπαθούν να περάσουν χωρίς νόμιμα έγγραφα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι θάνατοι από θερμοπληξία, η βασική αιτία θανάτου στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν μετανάστες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αυξήθηκαν σε 48 από 31 που ήταν την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με τον Σαλβαδόρ Σαμόρα εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.

Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να φτάσει τριψήφιο αριθμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ευάλωτοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες τα αμερικανικά σύνορα, πρόσθεσε.

«Οι θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη αναμένεται να ξεπεράσουν τον περσινό αριθμό και το καλοκαίρι μόλις άρχισε», σημείωσε ο Σαμόρα. «Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνουμε, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οικογένειες, είναι πολύ πιο ευάλωτοι», τόνισε.

Μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από υποτροπικές και ορεινές περιοχές φτάνουν στα σύνορα υποσιτισμένοι, χωρίς να έχουν συνηθίσει το κλίμα και ευάλωτοι στη θερμοπληξία, τόνισε ο Σαμόρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει αύξηση των θανάτων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με 415 να καταγράφηκαν το 2017.

Οργανώσεις αρωγής, όπως η Border Angels με έδρα το Σαν Ντιέγκο, εκτιμούν ότι η βασική αιτία της αύξησης των θανάτων είναι τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και η ενισχυμένη αστυνόμευση, αλλά και η πρόσφατη εφαρμογή της «πολιτικής μηδενικής ανοχής» για τους παράτυπους μετανάστες. Αυτά ώθησαν τους μετανάστες να χρησιμοποιούν πιο απομονωμένα και δύσβατα περάσματα.

Μέχρι πριν τέσσερα χρόνια η πλειονότητα των μεταναστών που συλλαμβάνονταν στα σύνορα ήταν Μεξικανοί. Όμως καθώς βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση στο Μεξικό, οι περισσότεροι μετανάστες που συλλαμβάνονται είναι πλέον από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.