Κουρτς: Στόχος η προστασία των συνόρων της ΕΕ

Κουρτς: Στόχος η προστασία των συνόρων της ΕΕ

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν να έλθουν παράνομα, θα παραμένουν εκτός Ευρώπης

Την ικανοποίησή του επειδή κατά την χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υποστηρίχθηκε από πολλές πλευρές η απαίτησή του να μεταφέρονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διασωθέντες μετανάστες, εκφράζει σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουρτς δήλωσε ότι η συζήτηση για το άσυλο εστιάστηκε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ «συνιστά σημαντική πρόοδο», είπε, όταν «κάποιος συνεργάζεται εντονότερα με την λιβυκή ακτοφυλακή». Για τον Αυστριακό καγκελάριο, είναι λογικότερο όταν άνθρωποι που κινδυνεύουν στη θάλασσα, αντί να μεταφέρονται σχεδόν 500 χιλιόμετρα μακριά στην Ιταλία να μεταφέρονται 50 χιλιόμετρα στη Λιβύη.

«Η συνεργασία με τρίτες χώρες και η προστασία των εξωτερικών συνόρων μας οδηγούν στην επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ικανοποίηση που όλο και περισσότεροι έχουν την ίδια γνώμη σε αυτή την υπόθεση. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως αισθάνεται επιβεβαιωμένος στην αιτίαση που είχε διατυπώσει ήδη από το 2015, ότι δεν θα πρέπει να αποφασίζουν οι διακινητές για το ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν να έλθουν παράνομα στην Ευρώπη, θα παραμένουν εκτός Ευρώπης, ενώ διευκρίνισε ότι η μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου και η περαιτέρω κατανομή των προσφύγων, συζητήθηκαν μόνον στο περιθώριο της χθεσινής άτυπης Συνόδου Κορυφής.