Η τιμή των… κρεμμυδιών απειλεί στις εκλογές τον Ερντογάν

Η τιμή των… κρεμμυδιών απειλεί στις εκλογές τον Ερντογάν

Μέσα σε ένα μήνα ανατιμήθηκε κατά 212% φθάνοντας στην εξωφρενική για την Τουρκία τίμη του 1,50 ευρώ το κιλό

Αντιμέτωπος με έναν νέο... πονοκέφαλο βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που δεν είναι άλλος από την τιμή των κρεμμυδιών, η οποία έχει εκτοξευτεί στο 1,50 ευρώ το κιλό και απειλεί τον Τούρκο Πρόεδρο να... κλάψει πικρά στις εκλογές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

Η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των κρεμμυδιών έγινε «όπλο» στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, η οποία επικρίνει την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως το κρεμμύδι, την πατάτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάλιστα, η αντιπολιτευτική εφημερίδα Cumhuriyet σε ρεπορτάζ της στις λαϊκές αγορές της Τουρκίας εκτόξευσε σε μείζον θέμα την αύξηση της τιμής του κιλού των κρεμμυδιών, θέλοντας έτσι να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης της οικονομίας μέσα από ένα βασικό αγαθό.

Μάλιστα, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αναφέρουν σκωπτικά, ότι ήταν φυσικό να αυξηθεί η τιμή του κρεμμυδιού, μετά το 1 δισ. δολάρια που δάνεισε η κρατική Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας -κατόπιν εντολής Ερντογάν- στο νέο «αφεντικό» των media Ντεμιρορέν, προκειμένου να αγοράσει τον όμιλο Dogan. Η κυβέρνηση πάντως ήδη εξετάζει να επιτρέψει την εισαγωγή κρεμμυδιού από άλλες χώρες, προκειμένου να βάλει «φρένο» στην τιμή του.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, δήλωσε πως δεν γνωρίζει, γιατί κάποια τρόφιμα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, αλλά εξετάζει την κατάσταση. Το κόστος για ένα κιλό κρεμμύδια αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 212%, φθάνοντας το 1,5 ευρώ. Βέβαια, με την υποτίμηση της λίρας ήταν φυσικό ο πληθωρισμός της Τουρκίας και οι αυξήσεις να κάνουν άλμα, ωστόσο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η κατάσταση αυτή μπορεί να κάνει τον Ερντογάν να… δακρύσει, από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις κάλπες η αύξηση της τιμής των κρεμμυδιών.