Αποκλείει την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό η Γερμανία

Αποκλείει την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό η Γερμανία

Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή «λύση» στο ζήτημα των μεταναστών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, την ώρα που η πολιτική επιβίωση της Άγκελα Μέρκελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' αυτό.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση σε επίπεδο των 28 κρατών μελών επί ενός συνολικού πακέτου για τα μεταναστευτικά ζητήματα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον Λίβανο. Ωστόσο, επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιτευχθούν «συμφωνίες σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο» κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου της Κυριακής.

«Σίγουρα όλες οι χώρες δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο» από το πρόβλημα, υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Την Κυριακή θα μας δοθεί η ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».

Νωρίτερα και η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της καγκελαρίας, Ουλρίκε Ντέμερ είχε προαναγγείλει πως δεν πρόκειται να υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει «μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, μετριάζοντας τις προσδοκίες.

Σημειώνεται πως η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συχνότερα στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κάτι που αρνείται η Ρώμη.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), ο οποίος εδώ και 3 χρόνια διατυπώνει τις αντιρρήσεις του με την Άγκελα Μέρκελ στα θέματα των προσφύγων, έχει απειλήσει να επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε τότε να τον παύσει, επειδή στην περίπτωση αυτή θα δρούσε αυθαίρετα, χωρίς την έγκρισή της. Αυτό θα ωθούσε σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

Η κρίση έχει ξεσπάσει επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μια εξέγερση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής μεταναστών, ιδιαίτερα της Ιταλίας η οποία απαιτεί μια καλύτερη κατανομή του επιμελητειακού και του οικονομικού βάρους. Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναμένονται στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Σύμφωνα με την Επίτροπή, ο κατάλογος είναι ανοικτός και για άλλες χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Όμως οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζουν μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σ' αυτό το ραντεβού.