Στιγμές αγωνίας για τα 2.300 παιδιά που χώρισαν από τους γονείς τους οι ΗΠΑ

Στιγμές αγωνίας για τα 2.300 παιδιά που χώρισαν από τους γονείς τους οι ΗΠΑ

«Κάνει μεγάλες ανακοινώσεις χωρίς να έχει σχέδιο για να τις υλοποιήσει, επιτείνοντας το χάος επί του πεδίου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε την Τετάρτη στρατηγική, κάνοντας πίσω από την πολιτική «μηδενικής ανοχής», που προέβλεπε τον χωρισμό των γονιών από τα παιδιά τους, στα σύνορα. Όμως, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη περισσότερα από 2.300 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και κάποια έχουν σταλεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Έλλειψη οργάνωσης, απουσία προετοιμασίας και χάος καταγγέλλουν πολλές ΜΚΟ, που εμπλέκονται στη διαδικασία επανένωσης των μεταναστών, που συνελήφθησαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ και χωρίστηκαν από τα παιδιά τους.

Το σύστημα ήταν ήδη στα όριά του προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, που περνούν μόνοι τους τα σύνορα, δήλωσε η πρόεδρος της ένωσης Kids in Need of Defense Γουέντι Γιανγκ. Ήδη δυσκολευόμασταν να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες αυτών των παιδιών και τώρα έχουμε 2.300 επιπλέον με απίστευτα περίπλοκες ανάγκες, πρόσθεσε.

Πολλοί αξιωματούχοι ΜΚΟ υπογράμμισαν ότι, παρά τη στροφή του Τραμπ, οι αρχές δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή καμία διαδικασία επανένωσης των ήδη χωρισμένων οικογενειών.

«Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση ένα σύστημα που θα διασφαλίζει ότι αυτές οι οικογένειες επικοινωνούν μεταξύ τους ή ότι επανενώθηκαν» επεσήμανε η Γιανγκ, χαρακτηρίζοντας «χαοτική» τη διαδικασία.

Τα παιδιά περιμένουν σε άθλιες συνθήκες, καταγγέλλει από την πλευρά του ο Άλαν Σαπίρο, παιδίατρος που έχει επισκεφθεί πολλά κέντρα όπου μένουν παιδιά μεταναστών. Δήλωσε ότι είδε παιδιά «που δεν μπορούν να μιλήσουν», άλλα που έχουν γίνει ανεξέλεγκτα ή που είναι εξαντλημένα. Εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη του ανησυχία» καθώς είδε παιδιά κλεισμένα σε «πολύ σκληρές» συνθήκες, σε κελιά που κάνει κρύο, όπου η τροφή είναι κακή και η ιατρική φροντίδα υποτυπώδης.

Η κατάσταση «είναι πολύ μπερδεμένη, με αντικρουόμενες εντολές και πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από τους ίδιους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης» υπογράμμισε η υπεύθυνη της Women’s Refugee Commission Μισέλ Μπρέιν. «Είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, η οποία κάνει μεγάλες ανακοινώσεις χωρίς να έχει σχέδιο για να τις υλοποιήσει, επιτείνοντας το χάος επί του πεδίου».