Νέα τροπολογία στη Γερουσία των ΗΠΑ για τα F-35 από την Τουρκία

Νέα τροπολογία στη Γερουσία των ΗΠΑ για τα F-35 από την Τουρκία

Ο Υπουργός Άμυνας Jim Mattis ήταν αντίθετος στις προσπάθειες του Κογκρέσου

Παρέλαβε τελικά χθες η Τουρκία τo πρώτο της μαχητικό αερoσκάφος τύπου F-35 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ και ήδη το θέμα φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του Τουρκικού τύπου εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι από την υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας Lockheed Martin.

Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από τις αρχές του 1999, ενώ η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή των αεροσκαφών. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους το αεροσκάφος αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία με τις ανώτερες δυνατότητές του.

Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019. Και τα τέσσερα πρώτα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

Το πέμπτο και το έκτο μαχητικό θα αποσταλούν απευθείας στην Τουρκία μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες παραγωγής τους τον Νοέμβριο του 2019.
Όπως έχει γίνει γνωστό η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας έχουν προπαραγγελθεί 30 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Σερντάρ Ντεμιρέλ, η αγορά του εν λόγω μαχητικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συμμαχίας Τουρκίας-ΗΠΑ. Οι Τούρκοι λένε ότι τα F-35 που κατασκευάζονται από την ΗΠΑ θα «προσγειωθούν» στην Τουρκία το 2020.

Μέχρι τότε πάντως υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για κινήσεις των διαφωνούντων.
Την ώρα που η τελετή ήταν σε εξέλιξη Αμερικανοί γερουσιαστές ξεκινούσαν μια νέα προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταφορά των F-35 Joint Strike Fighters στην Τουρκία.

Ομάδα γερουσιαστών πρόσθεσε μια τροπολογία σε νομοσχέδιο η οποία μπλοκάρει τη μεταφορά ή διευκόλυνση της μεταφοράς F-35 στην Τουρκία «εκτός αν ο επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400».

«Η ανησυχία είναι ότι το F-35 είναι το πιο εξελιγμένο αεροσκάφος, το πιο προηγμένο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, αυτό θα επιτρέψει στους Ρώσους να συλλέξουν πληροφορίες για το πώς μπορεί να επιτεθεί καλύτερα το F -35», δήλωσε στο CNN ο γερουσιαστής Chris Van Hollen

Αξιωματούχος της υπηρεσίας αμερικανικής άμυνας είπε στο CNN την Τρίτη ότι ο Υπουργός Άμυνας Jim Mattis ήταν αντίθετος στις προσπάθειες του Κογκρέσου να αποκλείσει την παραλαβή των προηγμένων πολεμικών αεροπλάνων.

Σύμφωνα με το CNN αυτό που εξετάζεται είναι ένας μηχανισμός αποκλεισμού. Δηλαδή η Τουρκία να μην έχει πρόσβαση σε κρίσιμες ενημερώσεις λογισμικού.