Ο Ερντογάν παραδέχεται την πιθανότητα ήττας του στις εκλογες

Ο Ερντογάν παραδέχεται την πιθανότητα ήττας του στις εκλογες

«Αν είμαστε κάτω από τις 300 έδρες, τότε ίσως αναγκαστούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού»

Πιθανό θεωρεί πλέον το ενδεχόμενο να χάσει το κόμμα του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κληθεί να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το AKP ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία και να διεξαχθεί β΄ γύρος προεδρικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, είπε ότι «αν είμαστε κάτω από τις 300 έδρες, τότε ίσως αναγκαστούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού».

Όπως γράφει η Financial Times σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις «κόμματα από τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος -κοσμικοί και ισλαμιστές, Κούρδοι και Τούρκοι εθνικιστές- συνεργάζονται με κοινό στόχο να υπερισχύσουν του Ερντογάν». Το νεοσύστατο Κόμμα IYI και η παλαιότερη πολιτική ομάδα της χώρας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όπως και το μικρό ισλαμικό κόμμα Saadet (Felicity), συγκρότησαν συμμαχία που με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού λαϊκού δημοκρατικού κόμματος HDP, θα μπορούσε να στερήσει από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τους εθνικιστικές κοινοβουλευτικούς το συμμάχους (MHP) την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ετοιμάζεται να εισέλθει το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP με 12,5%, ενώ από την φυλακή ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντερμιτάς, υπενθυμίζει ότι είναι μεταξύ των έξι υποψηφίων για την Προεδρία της χώρας. Την ίδια ώρα, το σύνολο του διεθνούς Τύπου υπενθυμίζει, ότι η Τουρκία οδεύει στις κάλπες της Κυριακής με διψήφιο πληθωρισμό και νόμισμα που έχει χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Κάποιοι στην αντιπολίτευση πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Ερντογάν και στις προεδρικές εκλογές, αφού ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ο υποψήφιος της CHP με την εκστρατεία του κερδίζει έδαφος και μεταξύ των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού HDP.