Η αερομαχία με ΗΠΑ και Ρωσία ταλανίζει την Τουρκία λίγο πριν τις εκλογές

Η αερομαχία με ΗΠΑ και Ρωσία ταλανίζει την Τουρκία λίγο πριν τις εκλογές

Έντονο παρασκήνιο με την προμήθεια των F-35 και των SU-57

Την στιγμή που η Τουρκία, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, φαίνεται ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει ένα διπλό χτύπημα από ΗΠΑ και Ρωσία.

Η ένταση στις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον οδηγεί σε πάγωμα του προγράμματος για τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θέλουν οι Τούρκοι, ενώ το σενάριο του Ερντογάν ότι θα στραφεί προς τη Ρωσία για να αγοράσει από εκεί αεροσκάφη, συναντάει την άρνηση των Ρώσων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το CNN γράφει ότι κανονικά θα γίνει η παράδοση των δύο πρώτων F-35 της Τουρκίας, στο Fort Worth του Τέξας, όπου βρίσκεται και η βάση της κατασκευάστριας εταιρείας όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο.

«Η Lockheed Martin θα πραγματοποιήσει την τελετή παράδοσης των αεροσκαφών της Τουρκίας αυτή την Πέμπτη στο Fort Worth και τα δύο F-35 θα προσγειωθούν αργότερα στη αεροπορική βάση του Luke στην Αριζόνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Lt. Col Mike Andrews στο CNN.
«Οι Τούρκοι πιλότοι και οι τεχνικοί των F-35 βρίσκονται για εκπαίδευση στη βάση», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις αντιτίθεται στις προσπάθειες του Κογκρέσου να αποκλείσει την παραλαβή των F-35 από την Τουρκία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία. Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη αμερικανών πολιτών και αμερικανών διπλωματών.

Η απόφαση της Γερουσίας να εγκρίνει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ρήτρα που απαγορεύει την πώληση μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία είναι ατυχής και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

«Το να προκαλεί τεχνητές κρίσεις είναι το στυλ της Δύσης... Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι΄αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο NTV.

Η Ρωσία «προσγειώνει ανώμαλα» την Τουρκία για τα SU-57

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της κρατικής Δούμας, Γιούρι Σβίτκιν, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η Μόσχα θα πουλήσει στην Τουρκία ρωσικά μαχητικά SU-57 που θα αντικαταστήσουν τα F-35.

Αυτή ήταν η έμμεση απάντηση της Μόσχας στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε πει ότι η Άγκυρα εξετάζει ως εναλλακτική λύση τα ρωσικά μαχητικά, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, επειδή η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

«Προτού γίνουν οι οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις εξοπλισμών, όλα ελέγχονται, λαμβάνεται επίσης υπ όψιν και ο πολιτικός προσανατολισμός της μιας ή της άλλης χώρας, όπως και η στάση που τηρεί έναντι της χώρας μας… Η προσωπική μου άποψη είναι η ακόλουθη: θα έλεγα ότι προς το παρόν είναι πρόωρο να μιλάει κανείς για το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών SU-57 σε αντικατάσταση των F-35» δήλωσε ο Σβίτκιν.

Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε ως απάντηση στα αμερικανικά F-22 και F-35. Διαθέτει στοιχεία απόκρυψης ίχνους γνωστά ως stealth. Σε αυτή τη λογική κινείται και η ενσωμάτωση των όπλων του σε 2 αποθήκες, εσωτερικά στην άτρακτο και πιθανώς σε ακόμη 2 θέσεις στις βάσεις των ημιπτερύγων.
Το σχήμα του είναι αρκετά πεπλατυσμένο, είναι δικινητήριο και θα διαθέτει όπως λέγεται 5 ραντάρ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...