Τσαβούσογλου: Τα στρατεύματά μας προχωρούν στο βόρειο Ιράκ

Τσαβούσογλου: Τα στρατεύματά μας προχωρούν στο βόρειο Ιράκ

Ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στην περιοχή Καντίλ, με τον Ερντογάν να ορκίζεται να «αποξηράνει το τρομοκρατικό έλος»

Τουρκικά στρατεύματα προωθούνται με «αποφασιστικά βήματα» προς την περιοχή Καντίλ του βόρειου Ιράκ, όπου έχουν τη βάση τους Κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως ο χρόνος της επιχείρησης εναντίον της Καντίλ, την οποία τουρκικά αεροπλάνα έχουν θέσει στο στόχαστρο πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, δεν συνδέεται με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σκότωσε 26 μαχητές και κατέστρεψε τις θέσεις των όπλων τους, καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο στρατός ανέφερε πως οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα (χθες) στις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ και Σιρνάκ και σε μια περιοχή του βόρειου Ιράκ όπου η αντάρτικη οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει βάσεις.

Ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές του στο βόρειο Ιράκ, με στόχο βάσεις του PKK στην Καντίλ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, όπου η Άγκυρα υποπτεύεται ότι βρίσκονται υψηλόβαθμα μέλη της παράνομης οργάνωσης.

Επίσης η Άγκυρα ενέτεινε τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στην περιοχή Καντίλ, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ορκίζεται να «αποξηράνει το τρομοκρατικό έλος» εκεί.

Εξάλλου, σε ένα χωριστό περιστατικό, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σήμερα από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετήσει το PKK στη νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη.

Στη γειτονική επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές εκρήξεις, ανέφερε πηγή ασφαλείας.

Το PKK, που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.