Μπορούν οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ να μπλοκάρουν τη συμφωνία;

Μπορούν οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ να μπλοκάρουν τη συμφωνία;

Στις αντιδράσεις των εθνικιστών αλλά και το ρόλο του προέδρου Ιβανόφ αναφέρεται η Il Manifesto

Στη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων και στις «αντιδράσεις των εθνικιστών», επικεντρώνεται σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταξύ των άλλων, η ιταλική αριστερή εφημερίδα υπογραμμίζει ότι στα Σκόπια έχουν σημειωθεί αντιδράσεις και ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει απειλήσει ότι δεν θα υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία. Προσθέτει, όμως, ότι αν υπάρξει, όπως φαίνεται, η έγκριση της Βουλής, είναι σχεδόν αδύνατον ο Ιβάνοφ να καταφέρει να σταματήσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ αναφέρεται και σε μια άλλη παράμετρο: στο ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και η αντιδράσεις του κόμματος VMRO, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουν ουσιαστικά εμπόδια στην υιοθέτηση της συμφωνίας αυτής, δεδομένου ότι θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, όμως, προστίθεται ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει στα Σκόπια, παραμένει αβέβαιη. Η Il Manifesto αναφέρεται και στη σειρά ενστάσεων και αντιρρήσεων που έχει εκφράσει στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι πολύ πιθανό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Άνγκελα Μέρκελ, (με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να διατηρήσει πάντα στενές σχέσεις) να συμβουλέψουν την υιοθέτηση μιας πιο μετριοπαθούς γραμμής», γράφει η εφημερίδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος που αναμένονται να ληφθούν την Πέμπτη και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, σε δυο μήνες, «είναι αποτελέσματα που μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική κυβέρνηση, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κεντροδεξιά προσπαθεί να παρεμποδίσει, όσο μπορεί, τις κινήσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ».