Διπλωματικός πόλεμος Ιταλίας – Γαλλίας για το Aquarius

Διπλωματικός πόλεμος Ιταλίας – Γαλλίας για το Aquarius

Ακυρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών - Δημόσια συγνώμη ζητάει ο Σαλβίνι

Την οργή  του  Ύπατου Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι έχει προκαλέσει η «επαίσχυντη άρνηση» της Ιταλίας να δεχθεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί στο σωστικό πλοίο Aquarius, ενώ παράλληλα ο Γκράντι επισημαίνει ότι η ευθύνη για τη  μεταρρύθμιση σ  το σύστημά της χορήγησης ασύλου  βαρύνει ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τις πιο έντονες αντιδράσεις στην απόφαση της Ιταλία ήταν αυτή της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι - με βάση το διεθνές δίκαιο - η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες και ενήργησε με «κυνισμό και ανευθυνότητα» κλείνοντας τα λιμάνια της.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κόμματός του, Γκαμπριέλ Ατάλ, χαρακτήρισε την ιταλική στάση απέναντι στους εκατοντάδες μετανάστες που πλέουν για μέρες μεσοπέλαγα «εμετική», προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο!

«Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλώσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στο Παρίσι», επισημαίνει σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με την πρώτη σύμβουλο της γαλλικής πρεσβείας στην Ρώμη,ο Μοάβερο Μιλανέζι επεσήμανε ότι  «οι κατηγορίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ιταλίας με την Γαλλία», ζητώντας «να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατό πρωτοβουλίες, για να εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση».

Παράλληλα, εν μέσω της πολεμικής μεταξύ των δύο χωρών για τους μετανάστες του πλοίου Aquarius, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 18:30 ώρα Ελλάδας σήμερα στο Παρίσι. Ωστόσο, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες.

Επιπλέον, ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απαίτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη και άφησε να πλανάται μια ακύρωση της συνάντησης ανάμεσα στον Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αν δεν δοθεί επίσημη συγγνώμη, ο πρωθυπουργός Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, αντίθετα τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Βερολίνο.