Bloomberg: Οριακή εκλογή Ερντογάν από τον α΄ γύρο

Bloomberg: Οριακή εκλογή Ερντογάν από τον α΄ γύρο

Σύμφωνα με το γκάλοπ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το ΑΚΡ του Προέδρου στις κοινοβουλευτικές εκλογές

Την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας από τον α΄ γύρο των εκλογών της 24ης Ιουνίου, αν και οριακά, δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Foresight Danismanlik για λογαριασμό του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 50,8%, χωρία πάντως να αποκλείεται η έκπληξη, καθώς το περιθώριο του στατιστικού λάθους είναι +/- 3,50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο πιο ισχυρός παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην επανεκλογή του Ερντογάν, είναι οι φανατικοί υποστηρικτές που έχει αποκτήσει ο ίδιος, οι οποίοι όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να ψηφίζει κάποιον άλλο υποψήφιο, παρά την ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, δεν ισχύει το ίδιο με την πτέρυγα των εθνικιστών ψηφοφορών.

Σύμφωνα με τον πρώην οικονομολόγο αναλυτή αναδυόμενων αγορών στην επενδυτική Roubini Global Economics, Μερτ Γιλντίζ, «ανέκαθεν ο Ερντογάν για να κυβερνήσει, χρειαζόταν και θα χρειάζεται συνεργασίες», ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμη και αν ο Ερντογάν κερδίσει τόσο την Προεδρία, όσο και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η πολιτική αβεβαιότητα είναι απίθανο να τελειώσει». Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν για την Προεδρία είναι ο υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντσέ, ο οποίος στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 30,1%, ακολουθεί ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος συγκεντρώνει 10,5%, ενώ η πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ του νέου κόμματος Iyi συγκεντρώνει 8%. Σύμφωνα πάντως με την δημοσκόπηση, αν οι εκλογές πάνε σε β΄ γύρο, το προβάδισμα του Ερντογάν διευρύνεται.

Η κατάσταση περιπλέκεται στις κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς όπως επισημαίνει το Bloomberg, σύμφωνα με την δημοσκόπηση το κουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς φέρεται να ξεπερνάει το πλαφόν του 10% συγκεντρώνοντας 11,7% σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου και νεα μπαίνει στη Βουλή, σε αντίθεση με το εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο συγκεντρώνει μόλις 4,5%. Το ΑΚΡ του Ερντογάν συγκεντρώνει σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 46% και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ιντσέ το 27%, ενώ το νεοσύστατο Iyi φέρεται να βρίσκεται στο μεταίχμιο της εισόδου του στη Βουλή με ποσοστό 9%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, πρώτο κριτήριο για τους ψηφοφόρους στις επικείμενες εκλογές είναι η οικονομική κατάσταση με 34,2%, ακολουθεί με 17,7% το θέμα της τρομοκρατίας και με 13,5% η ανεργία. Επιπλέον, το 35,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν, ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο.