Η Βόρεια Κορέα ξεκινά «αμέσως» την αποπυρηνικοποίηση

Η Βόρεια Κορέα ξεκινά «αμέσως» την αποπυρηνικοποίηση

Η ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν -Ντόναλντ Τραμπ επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός κοινού κειμένου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντηση που είχε εκεί σήμερα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Προτού αποχωρήσει, ο Τραμπ παραχώρησε μακρά συνέντευξη Τύπου κατά την οποία εξήρε την ποιότητα της σχέσης του με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ.

Σε συνέντευξη στο Fox News - αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θα κάνει αμέσως βήματα για την αποπυρηνικοποίηση και ότι η διαδικασία αυτή προχωράει γρήγορα.

«Πιστεύω ότι τώρα πρόκειται να αρχίσουμε τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Πιστεύω ότι επιστρέφει και θα την αρχίσει σχεδόν αμέσως. Και ήδη το είπε αυτό», σημείωσε ο Τραμπ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του αυτής που μεταδόθηκαν από το Fox.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ένα κοινό σύμφωνο, στο οποίο αναφερεται ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δμοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».