«Χωματερή» αμάχων η Ιντλίμπ και φόβοι για νέες χημικές επιθέσεις

«Χωματερή» αμάχων η Ιντλίμπ και φόβοι για νέες χημικές επιθέσεις

Ο πόλεμος και η τραγωδία στην Συρία δεν έχουν τελειώσει...

Φόβους για 2,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ιντλίμπ της Συρίας εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην περιοχή.

H βορειοδυτική επαρχία, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, έχει γίνει «χωματερή» για τους αμάχους και τους μαχητές που έχουν καταφύγει εκεί προερχόμενοι από άλλες περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί δραματικά ο πληθυσμός της.

Αεροπορικές επιθέσεις σε χωριό της Ιντλίμπ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 ανθρώπους στη διάρκεια της νύχτας,ενώ σε αεροπορικό επίθεση χθες Κυριακή, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και επλήγη μια παιδιατρική κλινική.

Ο Περιφερειακός Συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Πάνος Μουμτζής, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να μεσολαβήσουν για την διαπραγμάτευση συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και την αποφυγή ενός αιματοκυλίσματος.

Οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε χθες Κυριακή στην πόλη Ντούμα που βρίσκεται στον θύλακα της ανατολικής Γούτας, έξω από την Δαμασκό, αλλά η συριακή κυβέρνηση δεν επέτρεψε στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών να την συνοδεύσει, είπε ο Μουμτζής.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι  οι αντάρτες στη Συρία ετοιμάζουν νέα επίθεση με χημικά, ως προβοκάτσια.

«Μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», με τη συμμετοχή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ετοιμάζουν στην συριακή επαρχία Ντείρ ελ Ζορ προβοκάτσια με χρήση χλωρίου ώστε να δώσουν στις ΗΠΑ και στις δυνάμεις της Συμμαχίας, που επιχειρούν υπό την αιγίδα τους, την αφορμή για να καταφέρουν νέα πλήγματα κατά συριακών κρατικών εγκαταστάσεων» δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Στις αρχές Απριλίου μια σειρά ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και «τα Λευκά κράνη», είχαν μεταδώσει ότι στις 7 Απριλίου τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Στις 9 Απριλίου Ρώσοι εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την περιοχή δεν διαπίστωσαν ότι έγινε χρήση χημικών. Ωστόσο στις 14 Απριλίου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έπληξαν κτιριακές εγκαταστάσεις στην Συρία που είχαν, όπως ισχυρίσθηκαν, σχέση με την παραγωγή χημικών όπλων.