Μάλτα και Ιταλία έκλεισαν τα λιμάνια τους για μετανάστες

Μάλτα και Ιταλία έκλεισαν τα λιμάνια τους για μετανάστες

Τελικά, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί το πλοίο Aquarius με τουλάχιστον 700 διασωθέντες που έχουν μείνει μεσοπέλαγα

Αναβρασμός επικρατεί από την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει σε πλοία ανθρωπιστικής οργάνωσης, στα οποία επιβαίνουν περισσότεροι από 700 μετανάστες να αγκυροβολήσει στα λιμάνια της, με έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανάλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες και την ίδια απόφαση έχει πάρει και η Μάλτα

Εκτός από το πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει από χθες στην κεντρική Μεσόγειο σε διεθνή ύδατα, με περισσότερους από 680 μετανάστες - περιλαμβανομένων τουλάχιστον 100 παιδιών - περιμένοντας να του ανακοινωθεί αν πρέπει να κατευθυνθεί προς λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας, ο Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.

«Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Τελικά, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί το πλοίο Aquarius. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ κάλεσαν τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα στους εκατοντάδες ανθρώπου που μένουν μεσοπέλαγα.

«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

«Αντίσταση» και ανθρωπισμός από τη Σικελία

Ο Λεολούκα Ορλάντο, ο δήμαρχος του Παλέρμο αψηφά την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του στην πρωτεύουσα της Σικελίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδα The Guardian.
«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.
Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων, έγραψε στο διαδίκτυο ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει». Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των λιμανιών της χώρας αποτελεί ευθύνη των ιταλικών υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών.