Στη γη των αθάνατων – Το μυστικό της μακροζωίας από υπεραιωνόβιους

Στη γη των αθάνατων – Το μυστικό της μακροζωίας από υπεραιωνόβιους

Αν και ένας συνδυασμός καλών γονιδίων και υγιεινού τρόπου ζωής βοηθάει, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα

Επικρατεί αφόρητη ζέστη στην Οκινάουα, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, αλλά μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών αψηφά τις υψηλές θερμοκρασίες και συνεχίζει ακάθεκτη να «σπάει» τη ραστώνη με δυναμικά άσματα- πρόκειται για μια ομάδα γυναικών που φορά πολύχρωμα ενδύματα και οι οποίες θέλουν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του γηραιού.

Η ομάδα-μπάντα είναι γνωστή με το όνομα KBG84, και αναμφίβολα τα μέλη της δεν έχουν ταίρι: Όλες τους είναι πάνω από 80 ετών με μια εκατοντάχρονη να είναι το μεγαλύτερο ηλικιακά μέλος τους. Η Natsuko Maenaka, είναι 84 ετών και ζει στο μικρό και απομονωμένο νησί Kohama, νοτιοδυτικά της Οκινάουα. «Ο πατέρας μου έζησε μέχρι τα 92 και μέχρι τότε φαινόταν πως θα ζούσε καλά και μετά τα 100...», λέει σύμφωνα με το CNN.

Τα επίπεδα ευφυΐας και ενέργειας της KBG84 δεν είναι ασυνήθιστα στην Ιαπωνία. Θεωρείται ένα έθνος υπερήλικων καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Το 2017, υπολόγισαν ότι 67.824 Ιάπωνες ήταν πάνω από 100 ετών (και άνω). Και φαίνεται πως οι υπεραιωνόβιοι εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, στην Οκινάουα οι αναλογίες είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο: περίπου 50 ανά 100.000 άτομα.

Με περισσότερους από 1.000 αιωνόβιους κατοίκους, η Οκινάουα έχει κερδίσει τη φήμη ως η «γη των αθανάτων» και είναι μία από τις πέντε «περιοχές της μπλε ζώνης» σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο.

Οπότε, ποιο είναι το μυστικό τους; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν και ένας συνδυασμός καλών γονιδίων και υγιεινού τρόπου ζωής βοηθάει, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα.

«Οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν να αναζητήσουν το μαγικό συστατικό που θα τους κάνει να μοιάζουν με ένα κάτοικο της Οκινάουα, αλλά δεν υπάρχει», δήλωσε ο John Roland Beard, διευθυντής του Τμήματος Γήρανσης του Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο CNN.

Τα μέλη της KBG48 αποδίδουν τα ενεργειακά τους επίπεδα στο «ikigai» ή αλλιώς στον τρόπο ζωής. Συναντιούνται κάθε μήνα για πρόβες και έχουν ταξιδέψει μέχρι το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη για να δώσουν παραστάσεις, αλλά είναι εξίσου δραστήριοι και στην πατρίδα τους- συνήθως εργάζονται σε αγρούς με ζαχαροκάλαμα για να συντηρήσουν την οικογένειά τους και ως μια προσπάθεια να αποτρέψουν την άνοια.

Η φυσική κατάσταση έχει από καιρό θεωρηθεί ως αντίδοτο στην ανάπτυξη της άνοιας. Μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Neurology πρότεινε ότι η υψηλή αντοχή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 88%. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για την επίτευξη της μακροζωίας, απαιτείται ο συνδυασμός μιας καλής ψυχικής υγείας, της κοινωνικοποίηση και μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αλλά η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που καταναλώνετε, αλλά πώς το τρώτε.
Αυτή είναι μια ιδέα της Kayoko Matsumoto, βραβευμένης διατροφολόγου, έχει προωθήσει εδώ και καιρό στη σχολή μαγειρικής Ryukyu στην πόλη Naha, όπου οι μαθητές μπορούν να μάθουν για τις μαγειρικές παραδόσεις που βοήθησαν τους ντόπιους να φτάσουν τα 100. Παρέχει συμβουλές σχετικά με το πώς να μαγειρεύουν λαχανικά όπως το goya ή το πικρό πεπόνι, ένα λαχανικό πράσινο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και γλυκοπατάτα, πλούσια σε φλαβονοειδή, ίνες και βιταμίνη Ε.