Μέρκελ: Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις ΗΠΑ

Μέρκελ: Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις ΗΠΑ

Κοινό μεν ανακοινωθέν, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια κοινή θέση για το εμπόριο συμφώνησαν οι ηγέτες της G7, αν και οι διαφορές παραμένουν, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στο Κεμπέκ του Καναδά.

«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε ένα κοινό κείμενο για το εμπόριο», ανακοίνωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου για να προσθέσει: «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Υπογράμμισε δε, ότι αυτές οι διαφορετικές αντιλήψεις δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν. Η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος, όμως είπε ότι θα υπάρξει πράγματι μια κοινή δήλωση.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είναι παραδοσιακά η κατάληξη κάθε Συνόδου Κορυφής της G7, θα διακρίνεται, αντίθετα από την αμερικανική εξαίρεση για τα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά θέματα, σε ένα σχήμα «6+1» όπως και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσον αφορά τη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, η Μέρκελ ανακοίνωσε, πως οι έξι ηγέτες θα δεσμευθούν να ανακυκλώνουν το σύνολο των πλαστικών των χωρών τους έως το έτος 2030.