Υπέρ του Ερντογάν οι πλειοψηφία των Τούρκων στη Γερμανία

Υπέρ του Ερντογάν οι πλειοψηφία των Τούρκων στη Γερμανία

Οι Τούρκοι της Γερμανίας ξεκίνησαν να ψηφίζουν από χθες Πέμπτη για τις Τουρκικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, με την ατμόσφαιρα να είναι συχνά τεταμένη, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η οποία δίνει σε ρεπορτάζ της μια γεύση από τα εκλογικά κέντρα.

Η 30χρονη Εζγκί Ντικντούν είναι μια από τις πρώτες ψηφοφόρους που στέκονται στην ουρά μπροστά στο τουρκικό προξενείο στο Βερολίνο. Ήθελε να είναι μια από τις πρώτες που θα ψηφίσουν. Δεν θέλει να πει ποιον ακριβώς θα ψηφίσει, ωστόσο δηλώνει ότι «ψηφίζω με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για τους φίλους μου, για την οικογένειά μου. Ήρθα να ψηφίσω εξαιτίας ταραχών, της τρομοκρατίας και των βομβιστικών ενεργειών. Σαν προοδευτική γυναίκα της Τουρκίας αισθανόμουν ότι η Τουρκία δεν μου δίνει τις ευκαιρίες και ότι η Γερμανία θα μου έδινε μια ευκαιρία».

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι αυτές τις μέρες για πολλούς Τούρκους της Γερμανίας μια πράξη πολιτική, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια πολίτες στη Γερμανία με τουρκικές ρίζες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Οι απόψεις τους όμως απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της χώρας τους. Στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία σχεδόν τα 2/3 είχαν στηρίξει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Ερντογάν έκανε πολλά τα τελευταία 16 χρόνια. Πάρα πολλά. Από τότε που είναι ο Ερντογάν στην εξουσία, υπάρχει λίγη ησυχία. Πολλοί λένε, πως είναι δικτατορία, αλλά δεν είναι δικτατορία. Ο τουρκικός λαός είναι ενωμένος» λέει ένας άλλος ψηφοφόρος.

Οι Τούρκοι της Γερμανίας μπορούσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά απευθείας για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία πριν από 4 χρόνια. Το 69% ψήφισε τότε υπέρ του Ερντογάν. Το ποσοστό ήταν πολύ πιο υψηλό, από ό,τι στην ίδια την Τουρκία. Για να μετριάσουν τη δύναμη του Ερντογάν και του AKP, τέσσερα διαφορετικά κόμματα συνασπίστηκαν μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόξενος στο Βερολίνο, Μουσταφά Τσελίκ, θεωρεί αβάσιμους τους φόβους για νοθεία στο αποτέλεσμα και κάνει λόγο για φήμες. Οι κάλπες σφραγίζονται κάθε βράδυ και στις 20 Ιουνίου θα σταλούν στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι της Γερμανίας φαίνονται πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον της Τουρκίας. Ένας μεσόκοπος κύριος δηλώνει σε σπαστά γερμανικά, πως καλύτερα θα ήταν να υπάρξει μια αλλαγή στη χώρα του. Ένας νεαρότερος σε ηλικία, ο οποίος δηλώνει ταξιτζής στο επάγγελμα και είναι γεννημένος στη Γερμανία, επισημαίνει ότι «το ρεύμα εδώ στη Γερμανία είναι υπέρ του Ερντογάν και δεν νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε, πως είναι πραγματικά η κατάσταση στην Τουρκία».