Αναβάλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία η Τουρκία

Αναβάλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία η Τουρκία

Μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για μη παράδοση των F-35

Να αναβάλει την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η οποία επρόκειτο να γίνει σε 9 μήνες, αποφάσισε η Άγκυρα, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΣΚΑΪ από την Τουρκία.

Επισήμως η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι, ότι προφανώς έπιασαν τόπο οι αμερικανικές προειδοποιήσεις, ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων επηρεάζει την πώληση των αμερικανικών F-35.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η αναβολή της παραλαβής του ρωσικού συστήματος γίνεται λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και την προχθεσινή προειδοποίηση του State Department, ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.