Σύγχρονη Πομπηία στη Γουατεμάλα – Δεκάδες νεκροί και νέες εκρήξεις

Σύγχρονη Πομπηία στη Γουατεμάλα – Δεκάδες νεκροί και νέες εκρήξεις

Τα «ποτάμια λάβας» που ξεχύθηκαν, έθαψαν ένα ολόκληρο χωριό, τουλάχιστον 38 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γουατεμάλα μετά την χθεσινή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Μόλις 13 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα, δήλωσε η Μίρνα Ζελεντόν, μια εκπρόσωπος του εθνικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου της χώρας στο πρακτορείο Reuters.

Σήμερα οι αρχές προχώρησαν σε νέες εκκενώσεις περιοχών, μετά από ένα νέο πυροκλαστικό κύμα. Επίσης, σημειώθηκε σεισμός 5.3 Ρίχτερ.

Τα «ποτάμια λάβας» που ξεχύθηκαν, έθαψαν ένα ολόκληρο χωριό - το Ελ Ροδέο- και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα δεκάδες αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Καμπάνιας, γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας CONRED, «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, εξαιτίας της λάβας», και «ίσως υπάρχουν και εκεί νεκροί».

Από την καταστροφή αυτή έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά σχεδόν απ' όλη τη χώρα της κεντρικής Αμερικής και μεγάλες ποσότητες στάχτης πέφτουν σαν βροχή σε τέσσερις επαρχίες.

Η συνεχής πτώση ηφαιστειακής τέφρας, η οποία έφθασε σε ύψος 3.763 μέτρων από το στόμιο του κώνου, που απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο.