Οι Βάσκοι… διώχνουν τον Ραχόι από την πρωθυπουργία

Οι Βάσκοι… διώχνουν τον Ραχόι από την πρωθυπουργία

Σχεδόν σίγουρη η ήττα του Ραχόι στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής σε βάρος του

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής σε βάρος του, μία κίνηση που σχεδόν σίγουρα σημαίνει ότι ο Ραχόι θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

«Πιστεύουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτό που ζητούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι Βάσκοι πολίτες (...) ψηφίζοντας ναι» στην πρόταση μομφής, είπε ο Αϊτόρ Εστεμπάν, ο εκπρόσωπος των πέντε βουλευτών του κόμματος, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Ο Ραχόι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του (PP) απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίπε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αποχώρηση του Ραχόι από την πρωθυπουργία θα πυροδοτούσε μία δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, μετά από αυτήν στην Ιταλία, προκαλώντας νέες ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.